Перник- градът на кукерите и въгледобива

Старите рудници вече са музей, но черното злато продължава да се добива

На път

от Александра Мусиевска 680 прегледа 0

Перник е известен с ежегодния международен фестивал на маскарадните игри "Сурва" и с любовта на много от жителите си към VW Golf, както и с въгледобива. Най-старият рудник е открит през далечната 1891-а. Мините години наред са давали препитание на коравите като буца каменни въглища тукашни мъжаги, но времената на подземния въгледобив вече са отминали. В момента тук има само открит въгледобив.

Всяка година в Перник в края на януари се събират и кукери, дервиши, джумали, арапи и всякакви други страшилища за злите духове. От 26 до 28 януари за поредна година градът събра кукерски и фестивални групи от цяла България и от чужбина. На 27-ия Meждyнapoдeн фecтивaл нa мacкapaднитe игpи „Cypвa 2018“ взеха участие нaд 7000 cypвaкapи и кyкepи oт цялa Бългapия, кaктo и 17 кapнaвaлни гpyпи oт Eвpoпa. Иначе казано, всеки десети човек по улиците беше маскиран и/или звънтящ. Така си беше - през целия уикенд градът беше огласяван от звънците на кукерите. Местни и гости на града пък се насладиха на разнообразието и пъстротата на маските и костюмите им. Скари с отбрани мезета и греяно вино пък допринасяха за доброто настроение на всички, включително и маскираните.
Имаше и мечкарница, но не бързайте да викате Бриджит Бардо. Тук от години така наричат работилницата, където майсторите показват как се правят маски и маскарадни костюми.

Читателите на "Пазарджишка Марица" вече знаят, че за поредна година на фестивала участваха и най-добрите кукерски групи от областта. Репортерът на вестника на място видя ритуалите, показани от кукерите на Лесичово, Калугерово, Церово, Варвара и Семчиново. И петте групи бяха щедро аплодирани от публиката. Тя класира джумалите от Калугерово на почетното 3 място.

Останалите 4 групи от Пазарджишко също събраха много симпатии. На четвърто място в класацията на зрителите е кукерската група от Варвара, на шесто място са кукерите от Лесичево, а церовци станаха осми. Лесичово и Калугерово се прибраха със сребърен и бронзов медал от фестивала "Сурва" в Перник. Двете кукерски групи се наредиха съответно на второ и на трето място в категорията "Маски и костюми".

Групите на Бела вода и Джерман спечелиха златни маски на 27-мия Международен фестивал на маскарадните игри Сурва 2018. Сребърните маски отидоха при групите на Люлин и Кула, а бронзовите - при Банище.

Всъщност в Перник все още се добиват доста въглища, но подземен въгледобив вече няма. Ако проявявате любознателност по темата, е задължително да посетите подземния минен музей. Той работи от понеделник до петък от 9 до 16 часа, а през уикендите посещенията са с предварителна заявка. Билетите струват по 4 лв., а за деца и пенсионери - по 2 лв.

Музеят на минното дело се помещава в първата пернишка подземна мина, която е открита през 1891 година. Известна е като "Старите рудници". В тях са се копаели въглища до 1966-а, после я запечатват.

В началото на 80-те години на ХХ век пернишки миньори посещават солната мина Величка в Полша, която вече е направена на подземен музей. Така се ражда идеята в Перник също да има такъв. Тукашният музей отваря врати през 1986 г. и до момента е единственият на Балканския полуостров и един от малкото в Европа. Разположен е в две от запазените галерии на "Старите рудници" с обща дължина 630 м. Обособени са 30 експозиционни ниши, които проследяват историята на въгледобива за повече от един век.

Малко хора знаят,че канарчето е приятел на миньора. Малките птички се използвали за газоанализатори. Канарчетата са много чувствителни към отровния и взривоопасен газ гризу и умират дори от малки концентрации във въздуха. В миналото миньорите често взимали със себе си под земята клетка с канарче и по време на работа следили птицата. Ако тя изведнъж почне да показва признаци на безпокойство или падне, хората бързо напускали галерията и мината.

Казват, че пернишките въглища са открити благодарение на св. Иван Рилски. Светецът се явил в съня на един човек, посочил едно място и рекъл: "Отидете и започнете да копаете. Там ще откриете черно злато". Години по-късно, когато мината вече работи, група миньори са затрупани при срутване в галерията, където копаели. Откъснати от "белия свят", те вече очаквали смъртта, когато се появил призрачен непознат, облечен в бяло. Със светилник в ръка мъжът в бяло превел миньорите през непознати галерии и ги извел на повърхността. Тогава човекът, който сънувал "черното злато", казва: "Аз го познах. Това е св. Иван Рилски, той дойде да ни спаси".

Сега вече знаете защо миньорите вярват, че св. Иван Рилски е техният небесен покровител. В някои рудници е имало и подземни параклиси. От март 2012-а в подземния минен музей има иконостас на св. Иван Рилски.

Заради добрата акустика тук се провеждат концерти, снимат се музикални клипове.Днес обаче в Перник няма подземни мини, а само открит въгледобив. Дори и кукерите вече знаят това.

Коментари