Пловдивски тромпетист спечели Голямата награда в „Път към славата“

Лайфстайл

от Руслан Йорданов 364 прегледа 0

16-годишният пловдивски тромпетист Георги Грозев спечели „Гран при“ на националния конкурс „Път към Славата“ в София. Ученикът от Музикалното училище под тепетата се яви на надпреварата във възрастовата категория 14-18 години заедно с още 30 участници от цялата страна. В конкурса участваха музиканти на различни инструменти – пианисти, цигулари, челисти, китаристи, кларинетисти и други. Освен Голямата награда, Георги бе удостоен и със стипендия от Министерството на културата. „Конкурсът се провежда за пръв път в оспорвана конкуренция с множество таланти от цяла България. Не ми бе лесно да го спечеля“, посочи младият тромпетист пред „Марица“.

Миналата година той грабна първа награда в конкурса Golden Classical Music Awards в в САЩ и свири в две от най-престижните зали на планетата - „Карнеги Хол “ в Ню Йорк и Центъра за изящни изкуство в Брюксел.

Грозев, който е е председател на Ученическия съвет на НУМТИ „Добрин Петков“, започна 2019-та с турне в 33 града в Германия. Той свири в Симфоничен оркестър, дирижиран от пловдивския диригент и директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. Най-голямо впечатление са му направили зала „Херкулес“ в Мюнхен и залата на Дюселдорфския симфоничен оркестър.

Георги е номиниран за втора поредна година в Годишните награди за талантливи деца на Фондация “Енчо Керязов” и е член на Клуб 2017 на Фондация “Димитър Бербатов”. Негов учител по тромпет е изтъкнатият музикант и педагог Пенчо Пенев. Ученикът участва и в спектакли на Държавна Опера Пловдив.

Той се готви и за следващите си изяви – участие в Международен фестивал в Охрид, а продължава и концертите с училищното трио GMG, което е съставено от имената на тримата ученици – Георги, Маргарита и Гарабед.