По леки-раници в училище, помагалата – в шкафчетата

МОН отпуска 2,9 млн. лева, които ще стигнат за около 200 000 нови шкафчета

Образование

от Екип Марица 367 прегледа 0

Темата за тежестта на ученическите раници отново е актуална след новите предложения от Министерството на образованието, които предвиждат шкафчета в училищата, където да се държат помагалата. За преоборудването и допълнително обзавеждане са предвидени 2,9 млн. лева за всички училища в страната, където учат деца от първи до седми клас. Всъщност в много от тях и сега има шкафчета, които в повечено случаи се поделят от две деца.

Според препоръките на здравното министерство раницата трябва да е до 15% от теглото на ученика. Което означава, че при ученици от втори клас тежестта на раницата не бива да надвишава 4 кг.

„Не бива в класната стая да се носят помагала, които не се използват. Ако в даден час се ползва само учебната тетрадка, дори учебникът не е необходим”, коментира в студиото на bTV зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Васил Николов от гражданска инциатива „За качествена и иновативна образователна система” разкритикува начина, по който ще се прилага взетото решение. Едно от най-важните неща, с които не е съгласен, е критерият, по който ще бъдат класирани училищата. „Пак се дава предимство на едно голямо училище с по-голям бюджет да има възможност да съфинансира. Малките училища, които нямат така или иначе никакви пари, в крайна сметка не могат да си позволят”, отбеляза той. „Настояваме да има разписана стратегия, ясно е, че тези шкафчета не може да са панацея, която ще реши проблема с раниците. Трябва да се приложат повече мерки”, категоричен е Николов.

Родители обаче са скептични, че само шкафчетата ще облекчат тежестта на ученическите раници.

Коментари