По райони: Завъртяха бартер грозде срещу картофи

Малки изби внасят евтино винени сортове от Молдова и Македония

Бизнес зона

от Мария Петрова 541 прегледа 0

По райони: Завъртяха бартер грозде срещу картофи

"Разменям качествено грозде от винени сортове срещу боб, картофи или други зеленчуци." Обяви с подобни предложения за стокова размяна се завъртяха в интернет. Офертите са както от производители на грозде от Пловдивско, така и от района на Странджа Сакар и Благоевград. Тази година е благодатна, получих много добра реколта. Част от гроздето ще го задържа за лична консумация, а другата предпочитам да го разменя за боб или картофи, коментира Васил Пеев, собственик на лозов масив в Родопската яка. 

Човекът обясни, че с натуралната размяна ще си гарантира препитание поне през зимата. От друга страна, ще помогне на хора от планински райони, които отглеждат други култури, но им се вижда скъпо да си купят грозде от пазара или от производител. Тази есен и цената е добра - мерлото и кабернето не падат под 85 стотинки за килограм, коментира Пеев. Според него и тази година ще има внос на евтино грозде от Молдова и Македония. Човекът обясни, че по-малки винарски изби, както и тези с млади лозя, които още не били в плододаване, предпочитали да внасят грозде, защото им излизало почти наполовина по-евтино.

Модата "картофи срещу грозде" тръгна преди няколко години от Доспат. Местните предпочитаха да правят бартер срещу други храни, вместо да си дават картофите на безценица. Там вървеше успешно и търговията картофи срещу ориз и олио./"Пазарджишка Марица"

Коментари