Почитаме свети Антоний , патриарх на Константинопол

Лайфстайл

от Екип Марица 30 прегледа 0

Почитаме свети Антоний , патриарх на Константинопол

Православието почита днес паметта на свети Антоний, патриарх на Константинопол. Азия е родното място на светеца, но през целия си живот от ранна възраст, както и преди смъртта му е живял в Константинопол.

Той е роден около 829 година и е дете на богати и благочестиви родители. След смъртта на майка си на 12-годишна възраст , той постъпва в манастир , където подържа подвига на игумена с примера , прекарал цяла нощ в молитва и водил строг монашески живот . С течение на времето против желанието му, той бил ръкоположен за свещеник, а след това , по повелята на патриарха бил поставено за игумен на самия манастир. Св. Антоний проявявал милосърдие, любов и грижа за бедните, като им давал щедри милостиня.

Възкачен на патриаршеския трон в Константинопол през 893 година, св. Антоний е засилил своята грижа за бедните и най-вече за бедните духовници. С подкрепата на император Лъв Мъдри , патриарх Антоний направил много добри неща за Църквата. Той се грижел за одобрението на хората в благочестие, въпреки напредналата си възраст и немощите на старост, преминал през всички църкви на неговата патриаршия, изпълнявайки завета на Спасителя - да бъде слуга на братята си.

През 895 година , след като доживял до дълбока старост , свети Антоний мирно починал.

Коментари