Поканиха легендарна учителка на бал след 50 години

Признателни възпитанички изненадаха класната си Таня Васева на 90-ия й рожден ден

Пазарджик

от Елина Петкова 347 прегледа 0

Пазарджиклийки, завършили Математическата гимназия преди точно 50 години, поканиха тържествено някогашната ​си класна ръководителка Таня Васева на втори абитуриентски бал. Щастливо стечение на обстоятелствата им помогнало да направят това по изключително красив и трогателен начин – на тържеството за 90-ия й рожден ден. Идеята за това била на Евгения Тричкова Мария Криловска и Цветана Божкова, но заради неотложен ангажимент третата дама не успяла да участва в заверата.

Предварително подготвени, Евгения и Мария сюрпризирали другарката Васева, както все още я наричат, с цвете, а поканата за бала била оформена като специален плакет с прощалната снимка на класа от абитуриентската вечер през 1969 година.

„Скъпа другарко Васева, на 24 май 2019 г. в 10,00 часа в класната стая на 11 „Ж“ клас от випуск 1969 година в Математическа гимназия „Константин Величков“, заедно със съучениците ни, за поредния час на класа след 50 години междучасие.

За нас – Вашите възпитаници, ще бъде чест отново да обявим „Клас, стани, клас, мирно!“

В 11.00 часа нека да застанем заедно - рамо до рамо в празничното шествие на 24 май с абитуриентите от випуск 2019 г. и колегите Ви – днешните учители на новото поколение пазарджиклии.

Елате с нас на втория ни абитуриентски бал от 13,00 часа в ресторант „Империал“, написаха инициаторките. С тези думи предизвикаха сълзи от умиление в очите на повечето гости на рожденичката.

Порасналите момичета и момчета избрали за събитието Деня на българската писменост, защото точно на тази дата всичко може да стане като едно време. Да посрещнат учителката си изправени до чиновете в някогашната си класна стая. Да й целунат ръка след незабравимото „Клас, стани, клас, мирно!“. Да тръгнат с нея на манифестацията по главната улица. А накрая – да седнат на абитуриентски обяд, за да си разкажат кой какво е преживял през изминалия половин век. И не само. Вече се подготвят с нови изненади, които ще направят втория бал незабравим.

„Случайна среща – точно като в песента на Роси Кирилова, ми даде шанса да направим нещата точно по този начин, разказва Евгения. Бях в едно кафене, а тя мина наблизо – съвсем същата, сякаш за нея времето е спряло. Скочих, извиках и я спрях. Казах й: „Другарко Васева, аз съм Ваша ученичка“, а тя веднага си спомни – Малката Евгения. Защото имаше и Голяма Евгения в класа. С нея вървеше жена, която чу, че каня класната на втори бал. После ме дръпна настрана и ми каза, че след броени дни ще има голям празник за рождения ден на другарката Васева, до отидем да я изненадаме. Така и сторихме. Най-хубавото е, че почти всички от класа сме живи и здрави и ще се съберем отново след толкова дълго време. А на класната й казахме, че пак ще се срещнем след десет години – тя на 100, ние – след 60 години междучасие!“.

Празникът на достолепната учителка е уважен както от нейни близки, пристигнали от всички краища на света, така и от бивши колеги, директори на училища, а кметът Тодор Попов й връчил Почетния знак на общината като проява на благодарност, че е посветила целия си професионален живот на това да възпитава младите хора.

Мария Криловска пък пази интересни спомени от първия си бал. Той не бил в ресторант и сред маси с кюфтета, а в театъра. Там били събрани всички завършващи зрелостници. В многото зали на културното ведомство не звучала чалга, а имало комици – Стоянка Мутафова, покойните Георги Парцалев, Георги Калоянчев. Не липсвала и любима естрадна музика в изпълнения наживо от култови български изпълнители. Снимките за спомен са от стълбите в театъра, където веселящите се младежи се подреждали стъпаловидно, за да влязат всички лица в обектива.

Интересен спомен, свързан с другарката Васева, къта в душата си и Никола Колев, директор на училището в Паталеница.

"Кариерата ми на учител започна през 1980 г. в Техникума по механизация на селското стопанство (ТМСС) „Петър Богданов“, гр. Пазарджик, сега Професионална гимназия по селско стопанство "Царица Йоана". Директор на техникума беше г-жа Таня Васева. Няма да забравя едно нейно посещение на мой урок по математика. Постарах се да покажа всичко най-добро от себе си на тема „Производни“. След часа тя само ми каза: „Личи си, че си много добър специалист. Но учениците нищо не разбраха.“ След този разговор смених подхода и направих така, че математиката да стане близка до професията, която учениците си бяха избрали. Пожелавам на г-жа Таня Васева здраве и още много щастливи дни!", написа Колев.

Коментари