Половин милион кубинци се простиха с Фидел Кастро

Свят

от Татяна Томова 238 прегледа 0

Половин милион кубинци се простиха с Фидел Кастро

Половин милион кубинци се събраха на площада „Антонио Масео“, за да почетат паметта на Фидел Кастро. Лидерът на Кубинската революция почина на 25 ноември. Траурният кортеж с урната с праха му пристигна в източния град Сантяго де Куба.

На митинга присъстваха президентите на Боливия и Венецуела Ево Моралес и Николас Мадуро, както и бившият държавен глава на Бразилия Дилма Русеф. Пред събралото се множество президентът на Куба Раул Кастро обеща, че ще защитава социалистическата революция на островната държава.

„Ние се заклеваме да защитаваме отечеството и социализма“, заяви Раул Кастро. Той също така отбеляза, че неговото правителство ще забрани улици или сгради да бъдат кръщавани на неговия брат Фидел, за да се спази желанието на бившия лидер личността му да не се бъде превръщана в култ. Държавният глава посочи, че на следващата сесия парламентът ще приеме закон, забраняващ, кръщаването на „институции, улици, паркове и други обществени места или издигането на статуи или други форми на изразяване на почит“ към лидера на Кубинската революция./Пазарджишка Марица

Коментари