Посрещаме 15 септември без закрити училища

Свободните места ще попълват деца, които досега са били извън образователната система

Образование

от Татяна Томова 669 прегледа 0

Дора ЦВЕТКОВА

Първият звънец ще зазвучи празнично във всички училища на 15 септември. Няма да се закриват учебни заведени в Пазарджишка община. На доста места е възможно да има маломерни паралелки, а свободните места ще се попълват с деца, които по една или друга причина досега не са влизали редовно в клас. Добрата новина съобщи шефката на Регионалното управление по образованието (РУО) Валентина Кайтазова.

Правителството прие решение за прилагане на механизъм, който да върне в образователната система необхванатите към момента деца, припомни Кайтазова. Целта е да върнем онези, които подлежат на задължителн обучение – от 5 до 16 години, в клас. Знаете, бяха проведени срещи при областния управител и бяха набелязани мерки за привличане на учениците към образователната система. Кметовете на общини определиха 71 района на компетентност в целия регион. Във всеки от тях ще работят т.нар екипи за обхват. До началото на учебната година те ще посещават домовете на непосещаващи занятия деца, ще анализират причините за това, ще търсят начин да ги върнат в класните стаи. За тази задача са ангажирани кметове, служители на МВР, на социалните дирекции, както и представители на училища и детски градини, както и експерти от РУО“.

В цялата област ще бъде закрито само училището в Симеоновец, община Септември. Издадена е заповед на министъра на образованието. Учениците се насочват към Семчиново, където училището става обединено от 15 септември. Други предложения за затваряне не са подадени до изтичане на срока за това – 31 май.

Всички останали ще продължат да работят с досегашния брой ученици. Валентина Кайтазова е убедена, че това е правилната посока, а с привличането на нови деца и в учебните заведения, които са били застрашени заради недостатъчно деца, ситуацията ще се стабилизира.

Вместо затваряне – 170-годишнина

Пазарджишкото ОУ „Стефан Захариев“ бе сред застрашените от закриване, а спасяването му стана кауза на живот и смърт за сплотения екип учители, начело с директора Стефан Ангелов. В началото на 2016 година новината за това разбуни духовете в града. За пръв път такава опасност надвисна над школо в областния център, при това – едно от най-старите. Местната власт тогава се вслуша в желанието на хората и даде втори шанс на три училища с критичен минимум ученици. Другите две са в Пищигово и Хаджиево.

Така ОУ „Стефан Захариев“ тази есен ще отбележи тържествено 170-годишнина. Създадено е на 26 октомври 1847 г. като клон на Главното взаимно училище в българската махала Канлъкавак с около 70 ученици, показва справка с исторически сайт pzhistory.info. Важна роля за развитието му изиграва Петър Бонев, който го издига до степен на класно. През 1998 г. става самостоятелно, а през 1918-та – самостоятелна прогимназия. Името на възрожденеца Стефан Захариев носи от 1925 г. Школото оцелява дори след пожари и земетресение, заради които е премествано няколко пъти. Сега се оказва застрашено от още по-тежки проблеми – демографската криза и емиграцията. Времето ще покаже дали ще се пребори отново. Парадоксът е, че в момента децата са по-малко, отколкото са били през Възраждането.

Въпреки това екипът на школото го брани със зъби и с нокти. Изненадата в Панорамата на образованието в средата на май тази година бе именно участието на ОУ „Стефан Захариев“. За пръв път основно учебно заведение бе представено редом със средните, борещи се за вниманието на бъдещи възпитаници.

За „Пазарджишка Марица“ тогава преподавателката Кръстанка Вълчева увери, че не е минал ден без да се прави нещо за предотвратяване на закриването – брошури, срещи в детски градини, фейсбук група. В интерес на истината, щандът на Вълчева, а и тя самата, бяха много по-добре подготвени за панорамата от доста гимназии. С презентация за успехите на ученици през годините, информация за отличната база и квалифицирани преподаватели. Макар в компактните класове да са записани основно ромчета от Драгор, учителката заяви, че без притеснения ще запише при тях и собственото си дете-първолаче.

Едно надникване в местенцата на ОУ „Стефан Захариев“ в социалните мрежи потвърждава думите й, поне по отношение на целенасочената им борба. Сетили са се да предложат на възпитаниците си ред преференции, например допълнително изучаване на немски език. През летните ваканции пък организират още обучения – напълно безплатно, включително по английски език./Пазарджишка Марица

Коментари