Потомци на съратници на Левски в "Час по родолюбие"

Конференция за 180-ата годишнина от рождението на Васил Йонков - Гложенеца събра цели родове на поборници

България

от Румяна Войнова 441 прегледа 0

Потомци на съратници на Левски в "Час по родолюбие"

В село Гложене, Тетевенско, се проведе конференция по повод 180 години от рождението на Васил Йонков - Гложенеца. Събитието бе организирано от Ваня Давидова - председател на читалището в Гложене. Форумът бе уважен от Мария Стойчева - председател на Общински съвет Тетевен, Свилен Русинов - зам.кмет на община Тетевен, Милчо Милчев - кмет на Гложене.

“Кой е Васил Йонков-Гложенеца?” - емоционално звучеше есето на ученика от Гложене Борислав Цачев, получил първа награда на Национален литературен конкурс в Разград, 2018 г. Теодор Тончев, главен уредник в Регионалния исторически музей Ловеч, разкри нови данни за ролята на Васил Йонков - Гложенеца в комитетската мрежа 1871-1872 г.

Цонка Петкова, уредник в Градския исторически музей Тетевен, говори за връзките на Васил Йонков с Тетевенския революционен комитет. Албена Йончева, главен библиотекат в Регионална библиотека Ловеч, направи библиографски обзор за Гложенеца и Гложенския революционен комитет.

Ваня Давидова сподели мисли за етиката и духа на старите гложенци през призмата на писмото от монах Данаил /Дико Влахов/ до Димитър Страшимиров. Катя Гечева от Държавна агенция архиви Габрово направи преглед на дейността на Никола Илиев - гложенец, кмет на Ловеч, като с това постави началото на изследване на родовата памет в Гложене.

Първи откликна на идеята за запазване на родовата памет родът на Дико Йотов Влахов, който е дал 5 членове в революционния комитет на Васил Левски в Гложене /Дако, Иван, Дико, Дона и Кина Влахови/. Вергиния Йорданова Влахова - Войнова от Благоевград представи живота на дядо си Иван Диков Влахов след Освобождението 1878 г. Като член на революционния комитет на Левски в Гложене той е изпратен в Учредителното събрание 1879 г. , Търново, представител от Ловчанския окръг. Името му е и сред участниците в Четвъртото обикновено народно събрание /1884-1886 г./, а животът му продължава като стамболовист и управленец на село Малорад, Врачанско.

Снимки:

- Участници в конференцията

- Родът Влахови пред паметната плоча на Васил Йонков - Гложенеца, заедно с внучката на Иван Диков Влахов - Вергиния Войнова от Благоевград

Потомци на съратници на Левски в "Час по родолюбие"

Коментари