Потвърдено: Убиецът затрил Деси заради кола за скрап

Съдът прие твърденията на прокуратурата, че Светослав е извършил деянието умишлено, и го остави в ареста

Крими

от Георги Василев 196 прегледа 0

Светослав Каменов поиска по-лека мярка за неотклонение

42-годишният бивш командос Светослав Каменов ще чака старта на делото срещу него в следствения арест. Това решиха магистратите от апелативния съд в Пловдив при разглеждането на мярката за неотклонение на военния, което се проведе вчера. Според съда има достатъчно доказателства, сочещи обвиняемия за съпричастен към зверството.

Каменов е обвинен в това, че на 29 ноември умишлено е убил военнослужещата от 61-ва Стрямска механизирана бригада Десислава Стоянова в едноетажна барака край град Сопот. Тялото <210> е било намерено на 8 декември при извършен оглед на постройката. Още на същия ден като обвиняем по делото е привлечен Каменов. Той е осъждан за неплащане на издръжка и за подаване на неверен сигнал, но е реабилитиран.

Според държавното обвинение, в лицето на прокурор Ясенка Шигарминова, мотивът за убийството е ясен - колата, която Десислава дала на Каменов за ремонт, а той предал за скрап. Тя отишла до Сопот от Карлово, за да вземе автомобила, последвал скандал, който приключил фатално. Поради тази причина прокуратурата поиска налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, тъй като има достатъчно данни, които сочат Каменов за извършител - гласни и писмени доказателства, протоколи за оглед на местопроизшествието и трупа и разпити на свидетели. Освен това имало опасност мъжът да се укрие, тъй като вече един път бил избягал в Гърция.

На противоположното мнение беше защитата на Каменов. Адвокат Снежанка Попчева поиска по-лека мярка. Според нея заключенията на предходната инстанция са прибързани, тъй като нямало достатъчно доказателства за мотива и умисъла на деянието. Тя заяви, че командосът е реабилитиран и има постоянен адрес.

„Искам по-лека мярка“, заяви обвиняемият пред магистратите, преди те да се оттеглят на тайно съвещание. Минути по-късно съдиите потвърдиха определението на Окръжен съд-Пловдив и изпратиха Каменов за постоянно в следствения арест. Като мотиви изтъкнаха лошите му характеристични данни, бягството в Гърция и тежестта на извършеното деяние.

Определението е окончателно.

Коментари