Правнукът Костадин Събев: Балдьовеца не е предател

Без основание изчегъртаха името на прадядо ми Ненко от паметника на Оборище, казва пловдивчанинът

Регион

от Хенриета Георгиева 1763 прегледа 0

Ненко Стоянов Терзийски - Балдьовеца, смятан за предател на Априлското въстание, е мой прадядо, дядо на баща ми Ненко. Без да съм историк, имам сериозни съмнения, че този човек - дал пари за оръжие и униформи при организиране на въстанието, един от най-богатите хора в района, е предал на турците взетото на Оборище решение за избухване на Априлското въстание. Това разказва Костадин Ненков Събев, който от години живее в Пловдив пред "Марица".

Прадядо ми е бил образован човек за времето си - имал е четвъртокласно образование. Семейството му е живяло в Пазарджик. Имал е два хана там, аз още ги помня, разказва Костадин. Близо до площада на Съединението в Пловдив допреди години е била сградата на прочутия Терзийски хан, също собственост на дядо Ненко.

Терзийски бил човек със стабилен бизнес, имоти, ниви и многобройна челяд: имал шест деца - три дъщери Петкана, Лазарина и Цона и трима синове - Ангел, Иван и най-малкият, Съби, дядото на Костадин.

Според семейните предания Ненко Терзийски подкрепял твърдо идеята за Априлското въстание. Дал много жълтици за оръжие и униформи на бъдещите въстаници. Заедно с голяма група поддръжници отиват на събранието в Оборище през април 1876 година. Там обаче избухват разногласия. Ненко Терзийски не бил съгласен Бенковски да ръководи въстанието, смятал, че за тази роля е по-подходящ Панайот Волов - по-подготвен и умерен човек.

Като чул, че ще горят села и че ако се наложи, ще трябва да се мре, Ненко се стреснал. „Турците са много, само селата зян ще станат, нищо повече“, казал Терзийски и дори бил сплашен с нож от съзаклятник, според изследване на историка професор Цветана Кьосева.

На събранието надделели хората на Бенковски, Ненко подбрал хората си: Хайде да си вървим, да ги оставим да си трошат главите.

Някъде до село Мечка, сега Оборище, обаче ги настига кавалерия, изпратена на Бенковски, и ги пребива от бой като отцепници, разказва Коста.

Прадядо ми не би извършил предателство дори за торба жълтици. Ето пред вас стои неподкупен човек, правнук на Ненко. Не можаха да ме подкупят мафиотите да им изчукам колите, да ги пребоядисвам, да им бия номера. Камара злато на „Витошка“ не може да ме подкупи. И баща ми беше неподкупен. Макар да беше партизанин от бригада „Георги Бенковски“, не е ползвал грам облаги при социализма, обяснява Събев.

Костадин не е съгласен с написаното от летописеца Захари Стоянов. Чувал от баща си, че и Захари, както Ненко Терзийски, имал чифлик в село Росен. Според семейната версия Ненко и Захари имали сериозна имотна кавга, което обяснявало неприязънта на летописеца към Балдьовеца.

Правнукът е ходил само веднъж на паметника на Оборище - в края на 1970-те името на прадядо му Ненко е било на камъка. През 2015 г. обаче то е издълбано от неизвестни патриоти и на мястото има дълбока резка.

Пълният текст по темата вижте тук.

Коментари