Празник за меломаните с Джорджа Куджа и музиката на Моцарт, Бетовен, Шостакович

А ето и чудната история на талантливата пианистка, родена в Пазарджик

Пазарджик

от Борислав Наумов 93 прегледа 0

Празник за меломаните с Джорджа Куджа и музиката на Моцарт, Бетовен, Шостакович

По инициатива на професор Ростислав Йовчев и със съдействието на Община Пазарджик, на 13 ноември от 18.30 ч. в зала "Маестро Г.Атанасов", ще се състои концерт на Джорджа Куджа - негова ученичка от майсторския клас в Триест.

Джорджа Куджа е с интересна съдба - родена е в Пазарджик през 1992 г., живяла в дома за деца, лишени от родителски грижи в с. Нареченски бани и през 1997 г. осиновена от италианско семейство на остров Сардиния. Осиновителите съумели да открият и развият музикалния й талант, така че сега тя е корепетитор в Консерваторията в Каляри и концертиращ пианист.

С предстоящия концерт Джорджа иска да изрази благодарност към родния град.

Ростислав Йовчев ще представи изпълнителката и двамата възнамеряват да изсвирят бонус за публиката на четири ръце.

Преди да стане утвърден изпълнител, Джорджа изминава дълъг път, изпълнен с много учене и неуморен труд, развил в пълнота нейния талант.

Пазарджиклийката започва да учи пиано на 7-годишна възраст в държавното училище „Джузепе Верди“ на остров Сардиния. От 2006 г. учи в консерватория „Палестрина“ в Каляри, от 2012-2014 продължава обучението си в Консерваторията „Дж. Тартини“ в Триест, под ръководството на маестро Игор Конялато и завършва обучението си в класа на проф Тициана Бортолин през март 2015 г. През 2017 г. получава бакалавърска степен от двугодишна специализация в Консерваторията на Кастелфранко Венето под ръководството на Масимилиано Феррати.

През 2004 г. печели първа награда от клавирния конкурс "По стъпките на Моцарт" в Макомер.

През 2011 г. Джорджа Куджа работи в Консерваторията на Каляри, като корепетитор в класовете по пеене. Участвала е в няколко майсторски класове по пиано, под ръководството на от Игор Конялато, П. Камичия, Ростислав Йовчев и др., както и майсторски клас по импровизация при проф. Б. Молина.

От 2012 г. участва във фестивалите "Дебюси и френска музика", ІІІ клавирен фестивал "Л.В. Бетовен и 32-те сонати ", организирани от консерваторията в Каляри, съпроводени с положителни рецензии в пресата. През януари 2014 г. е участвала като солистка на оркестъра на студентите от Консерваторията "Тартини", в концерта за откриване на академичната 2013/2014 година. През май 2014 г. тя свири в Teatro Miela в Триест, а през януари 2015 г. е солист на концерт в Teatro Rovis в Триест.

През юли същата година изнася рецитал в българската столица София. През август 2015 г. участва в международен майсторски клас, проведен в град Цитадела с ръководител маестро Масимилиано Ферати.

През 2016 г. Джорджа Куджа е участник в XIII издание на „Лабораторията за камерна музика“, съвместен проект на консерваториите на Венето с изпълнения във Венеция и Виченца. През 2017г. в град Падуа се изявява в "А minimal view Musica and arts". От същата година преподава уроци по пиано в енорийския център на Педероба (Тревизо).

Освен в София през 2015 г., Джорджа е концертирала и в Голямото концертно студио на Радио Благоевград през м.януари 2018 г.

Коментари