Президент: Руският патриарх избра да си тръгне като политик

България

от Екип Марица 257 прегледа 0

Президент: Руският патриарх избра да си тръгне като политик

Нашата признателност към Русия е тази на свободни хора и тя ни не е за сметка на нашето достойнство. Това заявил българският президент Румен Радев на руския патриарх Кирил по време на срещата им. На нея присъства и българският патрирах Неофит. Марица.бг припомня, че руският духовен водач пусна запис от срещата, на която се чува само неговото изказване.

Президентът Радев бе на първото си посещение в пловдивската 68 Бригада специални сили. Тук той разказа какво е отношението му към скандала, който бе създаден от непремерения тон на руския патриарх Кирил.

Ето какво каза президентът:

„Ние посрещнахме Негово Светейшество като духовен водач, той избра да си тръгне като политик. Но аз съм не само президент, аз съм и християнин, затова не вярвам, че неговата цел е била да всее разкол между нашите народи. Остава въпросът обаче, кой се опита похити общия ни празник и да опита да го превърне в опит за разделение.

Кой експлоатира кризата в нашите отношения. Мога да кажа, че нашата признателност към Русия е тази на свободни хора, които помнят нейната роля. Нашата признателност не е за сметка на нашето достойноство и тази позиция много ясно и категорично устоях и пред българския патриарх, който също беше на срещата.

Като президент няма да ставам заложник на емоциите, а ще работя за възраждането на българо-руските отношения, които други съсипваха в продължение на години и продължават да го правят. Затова предпочитам от тази среща и посещение да запазя спомена за хилядите българи на Шипка и за богослужението за загиналите в тази война.

Коментари