Президентът: Престъпността в България винаги е нагла

За нивото на корупция можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции, коментира Румен Радев

България

от Борислав Наумов 162 прегледа 0

Президентът: Престъпността в България винаги е нагла

 

"Мисля, че престъпността в България винаги е нагла. Те са една метафора за начина по който живеем. Битовата престъпност е бич и не виждаме реални резултати, което тревожи хората. Коментарите трябва да се правят от специалисти и разследващи. Тези хора трябва да бъдат изправени пред съда. Надявам се и всички вярваме, че органите на реда са мобилизирани и ще се справят". Това заяви президентът Румен Радев по NOVA в отговор на въпроса на водещия Николай Дойнев "Завръща ли се групата на "Наглите".

Държавният глава говори в своето интервю по много от актуалните проблеми пред страната, вкл. за корупцията, отношенията с Русия и др.

Президентът Радев беше категоричен, че за мащабите на корупцията у нас можем да съдим по драматичния срив на чуждите инвестиции в страната. По думите на държавния глава трябва да си зададем няколко важни въпроса при изработването на антикорупционния закон: 1. С каква цел правим антикорупционния закон?; 2. Какъв ефект очакваме от него?; 3. С какъв инструментариум ще постигнем това?

Румен Радев е на мнение, че бъдещият независим антикорупционен орган трябва да затвори цикъла от сигнала, през активното събиране на информация до повдигането на обвинение.

"Превенцията и профилактиката са за здрав организъм. Когато има гангрена, трябва скалпел”, изтъкна държавният глава.

„Нашите отношения с Русия не трябва да стават заложници на чужди интереси”. Това заяви президентът относно доклада на правителството, който посочва Москва като заплаха за националната ни сигурност.

„В този документ никъде не пише, че Русия е пряка заплаха за нашата сигурност. Основната изложена теза е, че руските действия застрашават основната цел за единна мирна и свободна Европа. Не е лошо да проследим в последните месеци, когато е изготвен доклада, какво са правили лидерите на тази единни, свободна и мирна Европа”, заяви Румен Радев. Той даде за пример френският президент Емануел Макрон, който постоянно се среща с Путин, както и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която държи постоянна връзка с Москва.

"Има политици, за които отношенията ни с Русия никога не са достатъчно лоши", допълни президентът в коментар за настроенията спрямо Кремъл вътре в страната. - "Време е да спрем да говорим за Русия и да започнем да говорим с Русия. Трябва да отстояваме интересите си. Пряката доставка на руски газ е една от тях, например", коментирадържавният глава и препоръча да действаме, така че България да не бъде заобикаляна, както досега"./"Пазарджишка Марица"

 

 

Коментари