Професия на бъдещето: Космически чистач

Милиардерът Мъск заслужава затвор, задето изпрати колата си в орбита, смята астрономът д-р Никола Петров

Интервю

от Хенриета Георгиева 488 прегледа 0

Професия на бъдещето: Космически чистач

Визитка: Д-р Никола Петров е ръководител на отдел „Наблюдения” и директор на Обсерваторията. Стажът му в нея е 20 години. Обожава Рожен заради величествената панорама и ясните нощи. Дори съпруга си харесал от съседно село. Преподавател е в Пловдивския университет.

- Краят на света ще настъпи на 23 април. Това е според поредната конспиративна теория, тъй като на този ден Слънцето, Луната и Юпитер щели да застанат на една линия. Как Ви звучи подобна заплаха?

- Не е смешно, просто е несериозно. Няма никакъв физически смисъл и логика да търсим катаклизъм или щастие в небесно явление, което се е случвало хиляди, дори милиони пъти в историята. Това не представлява интерес за нито един астроном, освен да бъде отчетено като факт. Подобно съчетание от Слънце, Луна и някоя от планетите от Слънчевата система става всяка година. В ежедневието си не бива да търсим кой знае какви сериозни смисли във вселенски мащаби.

- Докъде ще стигнат нещата с космическия боклук? Измислена ли е система за почистване, която става належаща?

- Подобна система е и много трудна, и много скъпа. И най-вероятно това ще е следващата от най-скъпоплатените професии на Земята. Има програми за това и много скоро, може би в следващите 15-20 години, ще започнем да изстрелваме апарати, които да събират тези отломки и да ги връщат обратно на Земята.

Нека подчертая, че е налудничаво да възхваляваме колко велико дело е сътворил предприемачът милионер Илон Мъск, като е изстрелял автомобила си в космическото пространство. Недоумявам защо медиите не казаха на хората колко глупаво и дори опасно е това. Колкото и да си мислим, че космическото пространство е огромно, нужно ли е да изстреляме автомобил някъде, за да демонстрираме колко сме богати?!

Мъск заслужава адмирации за финансирането на научни космически проекти.
Не разбирам обаче кой му дава право да прати в Космоса колата си, която един ден може да падне на Земята. И да създаде риск да удари ако не нас, то друг спътник за няколко милиарда долара.

Мъск не трябва да е възхваляван, а глобен, съден, затворен. Случката с колата му в Космоса е равносилна на това някой богаташ да си изхвърли отпадъците в реката.

Продължаваме да замърсяваме и планетата, и пространството около нея, а мечтаем да населим други планети.

Хора, това е нашият рай! Няма по-добро място в цялата вселена от Земята.

Цялото интервю с д-р Никола Петров можете да прочетете ТУК.

Коментари