Профсъюз роптае срещу родителските протести

Недоволните правели пореден опит да охулят и очернят учителската професия, считат синдикалисти

Образование

от Дора Цветкова 1432 прегледа 0

Учителският синдикат „Образование“ възропта в свое писмо срещу поредицата от родителски протести срещу насилието над деца в градини и училища. Според изпратено до медии обръщение, подписано от председателя Юлиан Петров, това бил поредният опит на родителски кооперативи да очернят и охулят „професията майка на всички останали“, които членуващите в профсъюза следели „с нескрито безпокойство и възмущение“, цитирам.

„Протестите им и поставените скандални и рекетиращи образователната система искания, са огледално отражение на тревожните и ескалиращи проблеми, свързани с дефицитите във възпитанието на младото поколение, с особената липса на гражданственост и морални ценности.

Повтаряните до болка обвинения, грозни квалификации и осъдителни коментари към всички учители, както и ожесточеното вменяване на всякакви отговорности, постави професията пред поредното изпитание, професия, която в съвременния свят се радва на доверие, почит и уважение, без да използват специални „разузнавателни“ средства.

За съжаление, действителността в съвременна България е много далеч от европейските политики към образованието, респ. към учителите, защото българският учител е най-контролираният, най-обсъжданият, най-поучаваният, най-атестираният, най-сниманият и най-критикуваният за краха на моралните ценности и упадъка на българската образователна система.

Яростно протестиращите родители, които настояват за сканиране ежеминутно на работата на педагогическите специалисти, психотестове за учители и директори, би трябвало поне за малко да помислят и за своята отговорност за възпитанието, социализацията и дисциплината на своите деца. Ако дори една от българските оторизирани институции се беше сетила да ги задължи да сторят това, ако и самите институции поемаха отговорност към младите поколения, то агресията нямаше да я има нито в детската градина, нито в училище.

България е демократична страна и през последното десетилетие всичко в образованието, което не се харесва на родителите и учениците, се оспорва или обжалва! Стана традиция родителите да неглижират и да не осъждат виновните постъпки на децата си, да оспорват оценките на учителя и да настояват за заобикаляне на правилата. Заваляха и съдебни дела на родители срещу директори и учители заради несъгласие с оценки или с препоръки. Всичко това е сигурен знак за упадък на гражданската съвест на българското общество. Няма уважаваща себе си страна, в която учителят да се извинява публично и да се оправдава за приложените от него мерки и оценки на родител или ученик! Няма цивилизована нация, която да не вярва априори на учителя, още по-малко да го подлага на ежедневен шпионаж.

Синдикат „Образование“ твърдо заявява, че няма да допусне никакво видеонаблюдение във всички образователни институции, извън рамките на допустимите от закона хипотези. Българският учител не е престъпник, за да бъде следен или наблюдаван. Ние от „Подкрепа“ смятаме, че исканията на родителските кооперативи са нагли, безотговорни и лишени от образователна логика. Ние от „Подкрепа“ няма да допуснем още нови мерки или задължения, които пречат на автономността на образователните институции и унижават авторитета на учителите.

Синдикатът заявява, че ако МОН и останалите институции не приемат адекватни мерки за защита на българския учител от родителската и ученическа агресия, ще предприемем съответни действия. Опитите да вменяват нови и нови вини или правила, ще нагнетят напреженията в системата и ще доведат до национални масови безсрочни протестни действия. Синдикат „Образование“ ще продължи и подкрепи борбата срещу агресията към учителите и ще отстоява запазването на достойнството и авторитета на българския учител!“, завършва писмото.

Тук е мястото да припомним, че течащата в момента вълна от родителски протести избухна след скандални кадри от детска градина в Бургас, от които се вижда как учителка удря, дърпа, блъска и нагрубява 4-годишни свои възпитаници. Редно е също така да упоменем, че още при обявяването на серията митинги инициаторите подчертаха, че проявите са единствено срещу онези учители и възпитатели, които не са изкоренили от подхода си насилническите способи и не поставят всички представители на тази уважавана професия в един кюп.

Нещо повече – на повечето протести в различни български градове, включително в Пазарджик, дойдоха за морална подкрепа и учители, защото прецениха, че исканията на Инициативния комитет са справедливи и изпълними (по техни думи, казани на всеослушание). Пред всички по време на митинга в нашия град преподавателка обяви, че след като в банки, магазини и почти всички институции има охранителни камери, е редно да се поставят и на местата, където се отглеждат и обучават деца. Учителката обяви още, че тя самата би се чувствала по-спокойна с допълнителната мярка за сигурност. Други нейни колеги не дойдоха на митинга, но със съобщения до организаторите обявиха категоричната си подкрепа.

Колкото до синдикатите, май посланието с оказва поредният неадекватен опит за вземане на позиция, без да са проверени фактите, а в случая явно и без да се потърси мнението на учители.

Ще завършим с думите на една от организаторките за Пазарджик - който няма какво да крие, не се притеснява от камерите.

Коментари