Пролетно оживление в зоокъта на Острова (МНОГО СНИМКИ)

Пазарджик

от Борислав Наумов 222 прегледа 0

Слънчевото и непривично топло за февруари време предизвика пролетно оживление сред обитателите на пазарджишката зоологическа градина. Поласкани от вниманието на посетителите на парк "Остров Свобода" пернати, рогати, космати и всякакви други животинки демонстрират добро разположение на духа и видимо чудесна физическа форма, напук на зимата. Единствено лъвовете Хектор и Рая предпочитат отопляваното си с климатици леговище вместо припичането под лъчите на февруарското слънце, което - вярно - топли далеч по-малко от африканското, особено когато вече си "Цар на животните" от третата възраст.

В съседство сибирските тигри Александър и Нейша почти недоволстват от тази жега, така различна от един дебел, пухкав и прохладен сняг. Какво да се прави - угодия няма.

Или може би има. Например цяла дузина пернати, които преди половин година деляха като новородени патета клетка с антилопата, сега често пешеходстват по алеите на парка. Не е като да не са плашливи, но се чувстват в безопасност, защото крилата им не са подрязани. Така недамисимо от видимо наднорменото си тегло, птиците подхвъркват, когато някое хлапе реши да осъществи с тях близка среща от третия вид. Всъщност на Острова има и доста котки на свободно отглеждане, но споменатите патки вече са прекалено голям дивеч за котките, които разчитат на по-земна храна и май дори са се отказали да гонят врабчетата.

В нашия зоопарк както е известно зайците съседстват с чакалите. Досега не се е случвало вълчоподобните да успеят да отидат на вечеря при съседите, а и самите зайци внимателно копаят тунелите си в посока обратна на опасните мършоядни.

Рогати има много - елени, лопатари, муфлони, козли - и всичките са семейни, радват се на споделена любов и многобройно потомство. Съвсем наскоро рогатите изядоха всички остатъци от пазарджишката голяма коледна и други елхи и сега отново се задоволяват със сено. Същото похапват с удоволствие понитата и внедреният при тях агент 007 - магаре с апетит на двойка арабски коне. Но пък, в интерес на истината, не сме го видели да рита и дори не сме го чули да реве по оня неподражаем начин, отличаващ магарето от коня.

Един чудесен лебед, няколко почти толкова напомпани със самочувствие бели гъски, половин дузина диви патици и безброй нутрии делят една и съща клетка и езеро и живеят в мирно съвместно съществуване. Наблизо един от пауните явно не е разбрал, че вече не е елитен манекен и продължава да пери опашка, която недвусмислено доказва, че оплешивяването е проблем и при мъжкарите с пера.

Ама вие още ли не сте тръгнали към Острова? Хайде де, децата нямат търпение!

Коментари