„Пролетта на един град“ идва обновена при читателя

Емблематичната книга за историята на Пазарджик е преиздадена по идея на местни будители - Костадин Зяпков, Пенка Николова и Александър Арнаудов

Пазарджик

от Елина Петкова 190 прегледа 0

Снимка - "Беллопринт"

Дългоочакваното второ издание на емблематичната за Пазарджик книга „Пролетта на един град. Пазарджишка мозайка" на д-р Константин Кантарев идва при читателя след броени дни. Обновена, допълнена, обогатена с биография на автора, речник на чужди и остарели думи, с нов илюстративен материал благодарение на усилията на съвременни наши будители - културния деец Костадин Зяпков, дългогодишната музейна работничка Пенка Николова, историка-краевед Александър Арнаудов и художника Славчо Славчев.

Представянето ще бъде от 17,30 часа на 14 май, вторник, в зала „Цветан Радулов" на Художествената галерия.

Дори на фона на богатия културен живот на града ни може да се каже, че това безспорно е едно от събитията на годината. Защото „Пролетта на един град" е не просто книга, а мемоарен разказ от първо лице за миналото на града ни такова, каквото го е видял авторът - д-р Константин Кантарев, не по-малко ценна от "Пазарджик и Пазарджишко" на проф. Иван Батаклиев.

Затова и когато инициаторите представят идеята си за нов тираж, след като първият и единствен, от 1983 година, и отдавна е изчерпан, кметът на града Тодор Попов се отзовава с готовност и общината финансира отпечатването. Томчето е дело на "Беллопринт".

„Книгата наистина е безценен източник на информация за времената от преди повече от сто години назад", отбеляза по този повод градоначалникът преди година, когато бе започнато родолюбивото дело.

„Пролетта на един град" е малка енциклопедия за близкото минало на родния град на автора, еднакво интересна както за всеки любознателен читател, така и за специалисти. Тя представя интересна информация относно бита, населението, архитектурата, културата на Пазарджик.

Среща читателите с хора като Константин Величков, Теодор Траянов, Димитър Бояджиев, Никола Фурнаджиев, Асен Калоянов, художниците Атанас Гюдженов, Димитър Андреев, Георги Машев, скулптора проф. Михаил Михайлов, кмета на града Георги Брегов и други знакови личности и патриоти.

Има вероятност на представянето на книгата, редом с вълнуващите слова да се чуе и гласът на д-р Константин Кантарев, издаде още Костадин Зяпков. Той успял да направи запис, макар и некачествен заради примитивната техника по онова време, в последните месеци от живота на бележития лекар и литератор. Аудиото е дарено на регионалния Исторически музей и се съхранява в неговите фондове.

Друг малко известен факт - д-р Кантарев е събрал и описал и „История на медицината в Пазарджик" - още един труд, но неотпечатан. Също като творбите му за Левски, Ботев, Раковски. Хубавото е, че повечето от тези ценни неща и до днес се пазят от сина му. Костадин Зяпков пък пази в своите документи за онези отминали времена - опис на целия домашен архив от трудове на д-р Кантарев.

Дано някой ден дойде време и те да бъдат отпечатани и да стигнат до читателя!

Коментари