Проверяваме избирателната си секция по три начина

България

от Мария Петрова 151 прегледа 0

За предстоящите избори за европейски парламент, които ще се проведат на 26 май, можем да проверим номера на избирателната си секция и мястото на гласуване по три начина - по интернет, с SMS или по телефона. Справките се осигуряват от главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Това е за улеснение на гражданите, въпреки списъците, които са разлепени по районите на местоживеене.

Информация чрез интернет може се получава на адрес: https://www.grao.bg/elections/. Той предоставя и възможност да се подават „Искане за гласуване по настоящ адрес“ по електронен път и да се регистрират издадените „Удостоверения за гласуване на друго място“ от общинските администрации след идентификация с електронен подпис.

Другият вариант за получаване на информация е чрез SMS, който трябва да бъде изпратен на номер 18429. Той е единен и за трите мобилни оператора - А1, Теленор и Виваком. Цената на един SMS e 25 стотинки без ДДС. В текста трябва да се изпишат само десетте цифри на ЕГН-то. Системата връща отговор с номера и адреса на избирателната секция.

За секцията си можем да се осведомим и по телефона, като наберем 0800 1 4726 ("0800 1 GRAO"). Номерът е безплатен за цялата страна.

Коментари