Псевдочума по птиците пламна в Синитово

Забраняват продажбата и превозването на пернати в част от Пазарджишко и Пловдивско

Регион

от Дора Цветкова 3301 прегледа 0

Псевдочума по птиците пламна в Синитово

Огнище на псевдочума по птиците, известна още като Нюкясълска болест, е обявено в Синитово. Заразата е открита във ферма за птици, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Според директора на Областната дирекция на ведомството д-р Петко Митев, става дума за малко стопанство, а заболяването е засегнало 46 кокошки.

Издадена е заповед за хуманно умъртвяване и загробване на всички отглеждани в обекта пернати, както и на тези, които са били в контакт с тях. Собствениците на убитите животни ще бъдат обезщетени. Информацията за заразата е получена на 3 ноември. 13 от птиците умрели още в първите дни, до излизане на резултатите от лабораторните изследвания загинали още 2. Останалите са убити по хуманен начин и загробени. Разпоредено е помещенията да бъдат почистени и подложени на няколко дезинфекции.

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището. В нея са включени Синитово, Мирянци и Огняново. В 10-километровата наблюдавана зона пък влизат Алеко Константиново Главиница, Мокрище, Драгор, Ивайло, Добровница, Мало Конаре, Говедаре, Хаджиево, Дебращица от община Пазарджик, Исперихово Козарско и Бяга в община Брацигово, Радилово и Капитан Димитриево в община Пещера и Триводици и Ново село в община Стамболийски. И в двете зони са забранени търговията и транспортирането на птици и продукти от тях, пазарите за пернати, провеждането на изложби.

Директорите на Областните дирекции на агенцията в Пазарджик и Пловдив да разпоредят домашните птици да бъдат затворени в личните дворове, да организират преброяване и ваксинация срещу Нюкясълска болест, да организират периодични прегледи в останалите селища на регионите и да документират резултатите.

Псевдочумата по птиците (Нюкясълска болест) е остро силно контагиозно вирусно заболяване по птиците. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. При човека предизвиква леки инфекции.

Проникването на вируса на псевдочумата при птиците у хора може да доведе до леки конюнктивити, но само при сблъсък с голямо количество вируси. Затова подобни клинични признаци се срещат само при лабораторни работници, гледачи и работници в птицекланици.

Коментари