Пълен обрат! Победа за българските шофьори в Брюксел

Свят

от Валентина Йеремиева 5655 прегледа 0

"Победа!" и "Ура!" вдигат шофьорите на площада пред Европарламента в Брюксел и развяват националните знамена на България и Румъния. Оказа се, че пакетът "Макрон", който оспорват международните превозвачи, няма как да бъде приет от Европарламента.

Новината беше оповестена преди няколко минути от българския транспортен министър Росен Желязков. Протестиращите я посрещнаха с гръмогласни викове, скандирания и еуфория. Росен Желязков обясни, че пакетът е бил разделен на три доклада. Два от тях се отнасят за командироването и забраната на почивка в кабината. Тези доклади не получиха гласове в Транспортната комисия и няма как да влязат за гласуване в Евопарламента.

Отпада и задължението на шофьорите да се връщат на всеки 4 седмици в родината си. Получи се така, че Траспортната комисия гласува, но през декември съветът на транспортните министри беше отменил това правило, обясни Росен Желязков. Вашият глас се чува в залата, обърка се министърът към протестиращите и разказа, че евредепутатът Петър Курумбашев е заседавал в комисията с жълта жилетка в знак на протест .

Има ли тук българи, попита Курумбашев и площадът му отговори с гръмко "Да". Има ли тук румънци, попита пак евродепутатът и му отвърнаха отново с мощно :Да". Курумбашев развя двете знамена на Румъния и България и каза, че най-после се доказа, това, което пише на сградата на НС - Съединенението прави силата.

Българските шофьори поведоха хоро на площада след като новината беше оповестена.

Коментари