Пълна готовност за зимата в Пазарджишко

Регион

от Елина Петкова 1011 прегледа 0

Пълна готовност за зимата в Пазарджишко

Всички общини в Пазарджишко, както и Областното пътно управление, имат готовност за зимата. Това заяви комисар Иван Панайотов, началник на Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението.

В Пещера, Ракитово и Сърница зимното поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа се извършва от общинско предприятие или звено по чистота към съответната община. В останалите девет на региона се възлагат обществени поръчки за зимно поддържане.

Областното пътно управление поддържа общо 723 км пътища от републиканската пътна мрежа, от тях включително 51 км от АМ „Тракия“. За поддържане на АМ „Тракия“ има сключен договор с „Автомагистрали“ ЕАД гр. София. За поддържането на пътищата I, II, и III клас е сключен договор с ДЗЗД „Пътно поддържане област Пазарджик и област Пловдив“. Преди началото на зимния сезон ОПУ Пазарджик подготвя за изкърпване участъци от републиканските пътища, които са с по-висока интензивност на натоварване. На АМ „Тракия“ са проверени 22 броя машини.

Проблемни всяка зима са няколко участъка в Пазарджишко, чиито наименования от всекидневното повтаряне в бюлетина за пътната обстановка са научили наизуст дори децата - Белово-Юндола, Батак-Доспат, Велинград-Сърница. Но ако при тях рисковете идват най-вече заради трудния терен с много и остри завои, то в дефилето Варвара-Велинград още с първите дъждове започва драмата с падащите камъни. В този участък и настилката на места не е добра, казват водачи, често преодоляващи въпросния маршрут.

Коментари