Първо в "Марица": Закопчаха перачи на 1 милион в Пловдив

Крими

от Костадин Аршинков 3254 прегледа 0

Снимката е илюстративна

Двама мъже и една жена са задържани при зрелищната полицейска акция в „Кършияка“, за която Марица.бг писа в петък. Тогава сайтът ни информира, че на ул. „Абоба“ между Пешеходния мост и бул. „България“ ченгета с два буса са арестували няколко души, като акцията е по линия на противодействие на икономическата престъпност.

Днес от Окръжна прокуратура-Пловдив открехнаха завесата, като съобщиха, че три лица са привлечени като обвиняеми за пране на пари и данъчни престъпления.

42-годишният Т.Т., М.М. на 38 г. и 38-годишната С.Т. ще отговарят за тежкото умишлено престъпление, в което са уличени. То е било извършено чрез избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери - 1 милион лева.

На 1 март 2019 г. под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно със служители от сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София, е проведена специализирана операция за извършени данъчни престъпления и пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново. Извършени са били множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност. Образувано е досъдебно производство, като за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани девет лица. На трима от тях са повдигнати обвинения за горепосочените престъпления.

До момента е установено, че от месец март 2017 г. до 1 март 2019 г. чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Т.Т., на 42 г., а съдружник 38-годишната С.Т. Стоката била разпространявана от Т.Т. в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева.

Установено е още, че съучастник при изпращане на парите от България към търговските дружества в чужбина е бил М.М., на 38 г., който ги е предоставял на управителите на седемте фирми у нас, а те от своя страна са ги изпращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.

Днес, 5 март 2019 г., Окръжна прокуратура-Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите Т.Т. и М.М. Спрямо С.Т. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Разследването по случая продължава.

Коментари