Япония избра за символ на 2018 г. „Бедствие“

Свят

от Екип Марица 168 прегледа 0

Япония избра за символ на 2018 г. „Бедствие“

Япония избра китайската буква за бедствие като "определящ символ" за 2018 г., година, през която страната беше засегната от смъртоносни наводнения, земетресения и бури. Японски телевизионни станции излъчиха церемонията на живо. Сейхан Мори, главният свещеник на древния храм Киомидзу в Киото, изписа символа на огромен бял лист хартия с напоена с мастило калиграфска четка.

"Много хора преживяха заплаха от природни бедствия като земетресения, проливен дъжд, тайфуни и горещи вълни", заяви в прессъобщение Японската фондация за изпитване на способности за канджи, която организира събитието, съобщи бг нес. В края на всяка година широката общественост гласува за китайски символ, който според тях въплъщава ключовите новини и събития от предишните 12 месеца. Общо 20 858 души от 193 214 участници избраха символа „Бедствие“ .

Страната беше засегната от серия от природни бедствия през 2018 г., които започнаха с масови наводнения в западните региони, които убиха над 200 души. Също така Страната на изгряващото слънце беше засегната от тайфун, който наводни голямо международно летище и земетресение на север, което предизвика свлачища и разруши снабдителни линии. При безпрецедентна гореща вълна през лятото загинаха 150 души и 80 000 постъпиха в болници.

За символ на миналата година японците избраха „Север“, след като Северна Кория изстреля редица ракети. 2016 г. беше „Злато“, с което се отбеляза успехът на японски атлети на олимпиадата в Рио. Китайската писменост канджи е широко използвана в Япония наред с други азбуки.

Коментари