Язовирите са в добро състояние, могат да поемат дъждовете

Новини от Пазарджик и региона

Регион

от Екип Марица 444 прегледа 0

Проверени са 97 водоема, издадени са 82 предписания, повечето - по техническата документация

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е извършила 92 проверки на язовири на територията на област Пазарджик съвместно с Комисията за обследвания на техническото и експлоатационното състояние на язовирните стени от началото н 2017 година досега, съобщават от Областна администрация. Това стана ясно на днешната среща между председателя на агенцията Петър Горновски и областния управител на Пазарджик Стефан Мирев. На нея са присъствали и главният директор на Главна дирекция „Надзор на язовирните стени и съоръженията към тях“ Мима Чалева и началникът на регионален отдел „Южна Централна България“ на дирекцията ген. Йордан Кюмюрджиев.

Общият брой на водоемите в областта е 97, като към този момент резултатите от проверките показват, че водоемите са в добро техническо състояние, стана ясно по време на срещата. Направените предписания са 82, голям брой, от които са по техническата документация на водните обекти. Язовирите имат достатъчно свободен обем, който да поеме и водите от предстоящите пролетни дъждове и топене на снегове от високите планински части. Като акцент към областната управа бе поставен и проблемът с язовирите с неизяснена собственост, както и тези с повече от една техническа неизправност, за които трябва да бъдат взети необходимите мерки.

В хода на срещата бяха обсъдени и предстоящите промени в Закона за водите, които са внесени в Народното събрание. Стефан Мирев информира, че ще бъде инициирана среща с всички кметове от област Пазарджик за проблемите с язовирите. На нея ще бъдат обсъдени стопанисването на общинските водоеми, както и възможността за прехвърлянето им към новото предприятие „Управление и стопанисване на язовири“, което предстои да бъде създадено.

Коментари