Ракитовец чакал 13 години кетап за оръжие

Лъснаха сериозни пропуски в документацията на служба КОС

Пазарджик

от Дора Цветкова 992 прегледа 0

Ракитовец чакал 13 години кетап за оръжие


Ракитовец повече от 13 години държал в дома си ловна пушка, без да има разрешително за нея - от 13 май 2003 до 10 ноември 2016-а. При това мъжът бе оневинен на две съдебни инстанции, защото се оказа, че е направил каквото е било по силите му. В същото време излизат наяве солидни пропуски при воденето на документацията в служба "Контрол над общоопасните средства" (КОС).

Човекът с инициали В.К. си извадил позволително за закупуване на ловно оръжие през февруари 2003-а. Когато се сдобил с пушката, марка Gun Technic, му било издадено и разрешително за годност и употреба, после се сдобил с напълно редовен документ за носене и съхранение. Когато срокът му изтекъл, отишъл в КОС към полицията във Велинград и подал молба за продължаване. Оттам устно го уверявали, че ще издадат разрешителното, но това така и не станало. Докато чакал, мъжът ходел на лов, но само като викач, без да е въоръжен.

На 10 ноември миналата година сам се явил в КОС-Велинград, за да заяви, че е изгубил разрешителното си за носене и съхранение на боеприпаси, като предал пушката на служителите. Оказало се обаче, че в базите им не са вписани данни кога първоначално е издаден документът и ракитовецът се сдобил с обвинение и бил изправен пред Темида. Впоследствие бил оправдан, тъй като от показанията на полицейски служители, работещи към служба КОС към РУП - Велинград, се установило, че в тази служба в един значителен период от време е имало съществени пропуски по водените регистри и съхраняване на документацията, свързана с контрола на притежаваните от гражданите огнестрелни оръжия, се казва в мотивите към делото.

Подобни пропуски в архивите на велинградската служба КОС разкрива и друго дело, в което ловец е станал подсъдим по обвинение, че 4 години е държал оръжие без надлежно разрешително. Х.Х., жител на едно от селата в курортната община, през цялото това време смятал, че притежава редовна документация и дори след представянето  в ловно-рибарското дружество без проблем му заверявали билети и ходел на излети за дивеч. В този случай пък датата не се виждала от поставен върху нея мокър печат.

На пръв поглед двата казуса изглеждат маловажни. Те обаче отново припомнят въпроси, които си задавахме през септември след нелепото убийство във Виноградец. А именно - има ли стриктен контрол над разрешителните за оръжие, как пистолет с редовни документи попада в ръцете на човек, разследван няколко пъти за криминални деяния. От МВР засега старателно отклоняват журналистически въпроси по темата. Дано тя не излезе в челата на вестниците заради следващи жертви./ Пазарджишка Марица

Коментари