Разпитват 6-годишния Юри за убийството във Виноградец

Пазарджик

от Борислав Наумов 1486 прегледа 0

Александра МУСИЕВСКА 

Разпит на 6-годишния Юри, за когото се предполага, че е застрелял Атанас Тонкев от Виноградец, ще се проведе днес в "Синята стая" в Пазарджик. Чак след като се получат данните от показанията, ще се решава от съда каква мярка ще бъде наложена на собственика на пистолета Лазар Влайков. Случаят ще бъде поет от пловдивската прокуратура, дотогава той ще се наблюдава лично от Васил Малинов. На местопрестъплението са открити общо 126 гилзи от различни оръжия.

Убийството във Виноградец ще се разглежда от Окръжната прокуратура в Пловдив заради съмнения в пристрастност. Веднага след приключване на най-неотложните разследващи действия по случая делото ще бъде придвижено към града под тепетата, заяви вчера на специален брифинг в Пазарджик главният прокурор Сотир Цацаров.

 Това се налага заради близки отношения между шефа на Районна прокуратура - Пазарджик, Георги Кацаров и притежателя на пистолета Лазар Влайков. Този факт е бил потвърден от свидетели и от самия Кацаров. Ето защо, за да се избегне всякаква пристрастност на държавното обвинение, разследването по-нататък ще се извършва от пловдивската прокуратура, обобщи обвинител номер 1.

Цацаров и окръжният прокурор Васил Малинов потвърдиха, че вече са пристигнали разпечатките от телефонните разговори на голяма част от участвалите в нощната веселба. Резултатите от взетите натривки от ръцете на детето, Влайков и други, били на мястото на стрелбата, ще бъдат готови до дни. ДНК-експертизата е възложена на водеща частна лаборатория, за да се получат максимално точни и бързи резултати. Главният прокурор заяви, че ще се възложи и една по-особена комплексна експертиза, която да определи възможно ли е детето да произведе изстрел с конкретното оръжие, собственост на Влайков. Цацаров изрази убеждение, че предвид вида на предпазителя на пистолета "Глок" 6-годишното момче много трудно би стреляло с него.

 Главният прокурор заяви, че подробно се е запознал с материалите по разследването до момента и в него има две обособени групи показания на свидетели. Първата от тях твърди, че стрелец в злополучната нощ е било детето, а втората сочи като извършител Лазар Влайков. Според него категоричен и ясен отговор на въпроса ще даде прецизна балистична експертиза и резултатите от направените натривки на убития Тонкев, детето и Лазар Влайков.

 По отношение на връзките на Лазар Влайков с прокурор Георги Кацаров Цацаров заяви, че е разговарял с председателя на Районна прокуратура и той е потвърдил, че има неформални контакти с Влайков. Това обаче не е причина той да бъде обвинен, заяви Цацаров. Вече са направени разпечатки на телефонните разговори, проведени в нощта на убийството, както на телефоните на Влайкови, така и на този на прокурор Кацаров. Те ще дадат ясен отговор на въпроса дали в нощта срещу 1 септември Влайков е звънял на Кацаров. Пред главния прокурор Кацаров е заявил, че не е имало такива разговори./"Пазарджишка Марица"

Коментари