Рестартират "Училище за родители" в 4 градини

Новини от Пазарджик и региона

Образование

от Екип Марица 208 прегледа 0

Рестартират "Училище за родители" в 4 градини

Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) към Община Пазарджик стартира отново инициативата „Училище за родители” вече в 4 детски градини. Продължават заниманията във „Валентина Терешкова” и „Юрий Гагарин”, а новите две са „Радост” и „Снежанка”.

Програмата, по която се осъществява инициативата, е обогатена с нови теми и презентации. Заниманията се провеждат два пъти месечно по график и се водят от обществените възпитатели към МКБППМН и секретаря на комисията.

Целта е превенцията да предхожда появата на проблеми при отглеждането и възпитанието на децата още в най-ранна възраст. Залага се на обучения на родителите, тъй като при работа само с децата, ефектът е временен и непостоянен, а родителят може да осигури по-дългосрочна промяна в поведението. Намерението на организаторите е институциите и родителите заедно да търсят пътища за преодоляване на трудностите във възпитанието, каквито неминуемо майките и татковците срещат.

Инициативата „Училище за родители” ще завърши с празник за деца и родители, който ще се проведе в края на април.

Програмата на „Училище за родители” включва важни теми, като развитие на детето, какво ни казват малките чрез рисунките си, за потребността им от общуване - кога и как да го правим. Предвидено е и представяне на идеите на д-р Томас Гордън „Трениране на успешни родители”. Присъстват още въпросите за това как да се справим с агресията, за толерантността, за различните деца, за страховете на малчуганите, за опасностите в интернет, до какво води прекомерното гледане на телевизия, за ползите от компютърните игри. Както и здравни въпроси - оказване на първа помощ, полово възпитание. Акцент е поставен върху прехода от детската възраст към 1 клас.

Коментари