Родопчани стягат протести заради опасни пътища

В края на май жители на Нова махала блокират пътища, в Сърница също са готови на крайни мерки

Регион

от Екип Марица 75 прегледа 0

Родопчани стягат протести заради опасни пътища

Хора от Родопската яка на Пазарджишко стягат протести заради занемарени и станали вече опасни пътища. Това стана ясно от изказване на депутата Сергей Кичиков в Народното събрание. Той постави пред министъра на регионалното развитие Петя Аврамова въпроса дали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура за тази година са предвидени средства за основен ремонт на отсечката Велинград-Сърница, която е е публична държавна собственост и се стопанисва и управлява от МРРБ чрез АПИ.

Републиканският път Велинград – Сърница - област Смолян има изключително важно значение, тъй като представлява връзка между област Смолян и област Пазарджик до Гоце Делчев и ГКПП „Илинден”. Той е и най-кратката връзка за пътуващите от Южна България до Велинград. Трасето до Сърница е основен пътен възел за жителите на града с по-големите административни центрове като Велинград, Пазарджик, Пловдив и София.

То е в окаяно състояние, тъй като в близките години не е извършван основен ремонт, пътят е силно деформиран и непроходим при нормални условия. В някои участъци напълно липсва асфалтова настилка. Основата на пътя е разрушена, в следствие на което преминаването на автомобили, дори и леки, е изключително трудно, а на места дори невъзможно. През зимата нерядко пътят пропада и преминаването на автомобили, най-вече тежкотоварни и с по-големи габарити като автобуси, е напълно невъзможно. На риск са изложени животът и здравето на пътниците. Проблемът с лошото състояние на отсечката е бил поставян пред всички отговорни институции, но към настоящият момент не са предприети никакви мерки за подобряване на проходимостта на трасето. Това поставя под въпрос и предстоящия туристически сезон, а туризмът е основен поминък за сърничани.

Министърът по време на парламентарния контрол отговори, че през тази година не са предвидени средства за извършване на основен ремонт и реконструкция, а само за изкърпване. То обаче далеч не решава проблема.

Депутатът коментира, че отговорът е незадоволителен. Припомни, че въпреки поет ангажимент за ремонт на пътя Нова махала – местност Вълча поляна, това не е направено, а жителите на Батак, Нова махала и Фотиново са организирали блокада на пътната отсечка, имат разрешение за 31 май, 1 юни, 4 юни и 9 юни. Предполагам, че същото ще се случи и със жителите на Община Сърница, прогнозира Кичиков.

Коментари