Роми прилъгват деца с парфюми менте

Взели на 12-годишно момиче последните 5 лева почти насила

Пазарджик

от Дора Цветкова 683 прегледа 0

Роми прилъгват деца с парфюми менте

Незаконни търговци на парфюми са окупирали почти всяка оживена улица в центъра на Пазарджик, като този път не жалят и децата. Възползвайки се от неопитността им, пробутват стоката си, като уверяват, че дават марков парфюм.    

Поредната невръстна жертва на измамите им била излъгана вчера. Ученичка от пазарджишкото училище "Проф. Иван Батаклиев" се разхождала с приятели, когато ромка ги привикала настрана и започнала да им реди оферти. Предложила парфюми за по 195 лева, за по 65 - на различни цени, изписани на етикетчета. Лъжела, че ги взела от границата и ги дава на безценица, защото спешно <210> трябвали пари. Не дала възможност на малката си клиентка да звънне на родителите си, за да се посъветва. Момичето обяснило, че няма 65 лева за харесания парфюм, а жената почнала да сваля. Детето наивно показало, че има само 5 лева в портфейла си, а търговката почти го изнудила да ги даде.  

Парфюмът, разбира се, е оцветена вода с доста противен мирис. Само на кутийка имитира донякъде световноизвестния оригинал. По-дразнещото в случая обаче е, че при подбора на наивници за нечистия си бизнес дилърите на ментета не подбират способи и средства, само и само да вземат пари. За морал е излишно да се говори. 

Предадохме сигнала на Областната дирекция на МВР. Говорителят на институцията Мирослав Стоянов обясни, че в случая, дори парите да не са отнети със сила, има престъпление. И то е предлагане на продукти под името на известни марки без знанието и съгласието на притежателя на правата върху тях. Търговията на тези хора е и нарушение на Наредбата за обществения ред на община Пазарджик, защото се върши на нерегламентирани места. 

Стоянов допълни, че ако граждани засекат такива търговци, е добре веднага да подадат сигнал на 112, за да бъдат изпратени полицаи на място. Те могат да заловят измамниците, но за доказване на престъплението трябва да има и свидетели, които да дадат показания за извършените сделки с ментета.

Коментари