Рожден ден на "Снежанка" събира туристи от цялата страна

Регион

от Теодора Димитрова 268 прегледа 0

Една от най-красивите пещери в България – „Снежанка”, навърши в първите дни на новата година 57 години от откриването й. Както всяка година, туристи от цялата страна се събират в първата събота на годината, 6 януари, за да отбележат тази годишнина. Председателят на Туристическо дружество „Купена”, което стопанисва обекта, Георги Киев съобщи, че очакват приятелите си за празника. Той ще започне в 11.30 часа, като пред пещерата ще се пеят песни, туристите ще споделят за проведени от тях мероприятия през изминалата година, а също и какво ще правят през новата. Пещерняците пък ще разкажат за тяхната дейност. Това си е една среща, на която идват туристи и се прави всяка година, добави Киев. Той уточни, че в района няма снежна покривка и качването до „Снежанка” е безпроблемно.

Имахме обаждания и ще дойдат хора от Пловдив, София, от Пазарджик. Синоптиците обещават в събота топло време и се надяваме повече хора да дойдат, да се разходят, а влизането в пещерата ще е безплатно. Освен, че ще влезем вътре, ще почетем паметта на тези, които не са между нас, но са допринесли за развитието на туризма и за пещерите в района, каза още председателят на Туристическо дружество „Купена”.

Пещера „Снежанка” е наричана „Перлата на Родопите”. Тя е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност през 1961 година. В своите само 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания. Намира се на 5 км oт Пещера в посока към Батак.

Пещерата е образувана от Новомахленската река. Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г.пр.н.е. е била обитавана от древните траки. По-късно е забравена, за да бъде открита отново през 1961 година от туристи.

Пещерата е сравнително малка, но изключително богата на естествените пещерни украси – сталактити, сталагмити, синтрови езера и драперии. Името си носи от снежнобелите наслаги, образували се милиони години и застинали в причудливи форми – „Делфинчето”, „Каракачанката”, „Статуята на свободата”, „Джуджета”, „Папагалче”, както и едноименната „Снежанка” – сталагмит с формата на девойка, чакаща своя принц.

Пещерата се състои от няколко красиви зали: „Залата на виметата“, „Голямата зала“, „Музикалната зала“, които са свързани със Срутището, над което минава мост. Във „Вълшебната зала“, последната, достъпна за посетители, се намира фигурата, оприличавана на приказната героиня Снежанка, дала името на пещерата.

Биоразнообразието на територията на пещерата включва интересни представители на троглобионтите – отлично адаптирани към подземен живот организми. В пещерата живеят 4 вида прилепи – Голям подковонос, Малък подковонос, Трицветен нощник и Голям нощник. Част от тях могат да се видят в осветените части, достъпни за туристи. Безпокойството им не е желателно.

Пещерата е благоустроена и отворена за посетители всеки ден. До входа има чайна и щанд за сувенири. Групи за посещение се организират на всеки час.

Коментари