„Рьофикс” обеща да сложи край на запрашаването

Областния управител Мирев с решителна подкрепа за финансира на Околовръстния път

Регион

от Димитър Комсийски 199 прегледа 0

„Рьофикс” обеща да сложи край на запрашаването

Ръководството на фирма „Рьофикс” пое срочен ангажимент за изпълнение на пакет от конкретни мерки по ограничаване на запрашаването на въздуха и околната среда до границите на завода.
От своя страна кметът на общината Марин Рачев обеща да не дава разрешително за строежа на нова инсталация в завода, докато не види резултата от действията на частния инвеститор.
Това стана ясно от проведената днес в залата на Общинския съвет втора среща по „проблема „Рьофикс”, на която освен кмета и неговия заместник инж. Явор Митев присъстваха народните представители от 13-ти МИР – Пазарджик Даниела Малешкова, Димитър Гечев и Десислава Тодорова, общинските съветници Кирил Тодорин и Павлина Сербезова, представители на РИОСВ, управителя на „Рьофикс” Красимир Христов, както и контактна група на Инициативния комитет(най-силно засегнатите от дейността на производителя на строителни материали граждани).
Срещата бе формално открита от домакина - кмета на общината Марин Рачев, който след кратко встъпление даде възможност за мнения и въпроси на хората от Инициативния комитет.
В общи линии те повториха „болките” си от предната среща, свързани със запрашаването на въздуха, шума и вибрациите от тежкотоварния трафик по обслужване дейността на „Рьофикс”, замърсяването на околната среда и т.н.
Този път потърпевшите се бяха подготвили и със снимков материал, с който нагледно илюстрираха посочените по-горе проблеми.
След като фотосите бяха показани на всички присъстващи думата взе кмета на Септември Марин Рачев за да обобщи пунктоално исканията на хората от Инициативния комитет.
„На миналата среща обясних в подробности за това, че имаме решение на проблема с тежкотоварния трафик. Искането ни за държавно финансиране на обходния маршрут от 4 километра е входирано и веднага щом получим целевите средства от Министерство на финансите смятам, че до 6 месеца алтернативното трасе ще бъде изградено”, успокои аудиторията Рачев.
Във връзка с последното, септемврийския кмет благодари на областния управител Стефан Мирев за положените от него усилия за по-бързо процедиране на казуса.
На проведеното в края на юни в Пазарджик заседание на Регионалния съвет за развитие на Южен централен район, членовете на Съвета подкрепиха предложението на областния управител Стефан Мирев, за осигуряването на финансови средства за изграждане на Околовръстен път на гр. Септември.
„Относно замерванията, смятам че те са изцяло в компетенцията на РИОСВ. За да са обаче спокойни хората, а замерванията обективни, те не трябва да се правят когато времето е тихо или дъждовно, а когато е ветровито или поне сухо. И задължително в присъствие на хора от Инициативния комитет.
Освен това ще искаме по време на тези замервания мощностите да бъдат натоварени на 100 %-та за да се види до каква степен филтрите по изходните инсталации функционират адекватно и това повече от видимо замърсяване как може да бъде ликвидирано или поне силно ограничено.
Защото в случай, че са преодолими нещата е редно инвеститора на базата на направените предписания да си вземе съответните мерки.
Моето желание е да се намери баланса във всичко, което има като създадена обстановка”, заяви Марин Рачев.
„Другото, което питаме предприемачите е какво ще произвежда новата линия. Нека го кажат пред хората на прост и разбираем език.
На четвърто място.
Депонира ли се според правилата фракцията, която се кара от кариерата в Огняново?
Това също специалистите от РИОСВ трябва да обследват според техните нормативи и да се произнесат.
В тази връзка да се каже до каква степен същата фракция се оросява за да няма запрашаване.
От снимките на хората се вижда, че изградената за това инсталация явно не е много ефикасна.
Добре е от фирмата да кажат до каква степен може да реагират на проблема за да се намери и решение и на този казус.
Припомням и настояването на бившия кмет Никола Попов от предната среща да се проверят разрешенията за строеж и въвеждане на завода в експлоатация през 2006-та година. А именно – спазени ли са отстоянията до къщите, хлебозавода, спортните зони и т.н.
За това на базата на жалбите на ИК ще очакваме и становището на РДНСК и РЗИ.
На следващо място хората поставят изграждането на т.нар. „зелен пояс”. По-скоро смятам, че това е убегнало от вниманието на ръководството на фирмата, отколкото да не е направен умишлено, защото едва ли може да бъде проблем за тях засаждане на дръвчета от двете страни на оградата на „Рьофикс”, заяви кмета.
След него думата взе г-жа Горчева от РИОСВ, която обясни кога и по какъв начин са правени замерванията в „Рьофикс”.
След като стана ясно, че въпросните замервания се правят основно планирано заради ограниченията в техниката и процедурата за тях е тромава, кметът Марин Рачев поиска от РИОСВ да посочат списък с лицензирани частни фирми.
„Хората ще си изберат коя от тях да направи замервания, като аз поемам ангажимента да осигуря заплащането на тази услуга”, каза кмета.
В края на сбирката думата взе управителят на фирма „Рьофикс” Красимир Христов, който още в началото изрази надеждите си, че решения по всички повдигнати от хората проблеми ще се намерят.
„Да, инциденти на запрашаване може да има, когато някои от ръкавните филтри е скъсан и не е забелязан на време. Очевидно сме допускали такива пропуски и затова обещавам да засилим контрола по това, включително и превантивния, за да не чакаме някои от тях да се скъса и постфактум ние да действаме.
Относно обходния маршрут мога да кажа, че ние също го чакаме с нетърпение и затова искам да благодаря на г-н Рачев, че прие присърце този проблем и направи потребното за неговото кардинално решаване.
Тук е мястото да кажа, че сме готови до изграждане на маршрута при разрешение от общината да изведем голяма част от трафика през пътя към Ветрен посредством съществуващия земеделски път.
По отношение на „зеления пояс” мога да кажа, че идеята е много добра и се ангажирам наесен след консултация със специалисти - озеленители такъв да бъде изграден. Това е пропуск от наша страна, призна шефът на „Рьофикс”.
Следващия ангажимент, който той пое беше по отношение на фракцията от Огняново.
„Правим оросяване, но очевидно не е достатъчно. Това важи и за целия двор, който е покрит със система за оросяване. В годините при всички случай е имало инциденти, допускали сме грешки и очевидно това оросяване не е работило достатъчно добре.
Напоследък работим активно в това отношение и стремежът ни е да автоматизираме системата за да няма човешки грешки или пропуски.
Осигуряваме допълнителни източници като монтираме и в момента нови резервоари и поемам ангажимента до края на този месец тази нова оросителна система ще бъде абсолютно завършена и ще покрива на 100 %-та площадката на завода. Това би трябвало да даде гаранция, че прах след това няма как да се вдига.
По отношение на искането представители на града да присъстват на замерванията мога да кажа, че подкрепям напълно тази идея, единствено имам претенции към формата.
Да не става въпрос за много хора, а да бъде излъчена конкретна група, тъй като все пак става въпрос за завод, в който постоянно циркулират мотокари, камиони и т.н.”
Г-н Христов призна, че площадките се чистят с метачна машина, която не била голяма и очевидно не е много ефикасна за момента.
„Ще търсим по-голяма”, обеща управителя на „Рьофикс”.
Освен това той гарантира, че от завода не излиза камион без чергило, но поясни, че не може да поема гаранции за коли на фирми доставчици, които неглижират този факт.
„Тях можем да контролираме в рамките на нашата територия, но не и извън нея”, разясни Христов.
„Те подлежат на санкции от други компетентни органи”, уточни управителят на завода като заяви, че ще бъде благодарен на хората, ако подават сигнали в тази връзка.
В края на дискусията думата бе дадена на продуктовия мениджър на „Рьофикс” Гергана Чавдарова, която направи разяснения относно това за какво производство ще се използва новата линия в завода, за чийто строеж разрешението от страна на общината е все още „на трупчета”.
„Предвиждаме в бъдеще да започнем производство на пастьозни продукти, т.е. такива в кофи. Към момента „Рьофикс” прави сами сухи продукти и съответно проблема дискутиран тук е на сухите смески. Новото производство по никакъв начин няма да повлияе като допълнително натоварване от гледна точка на емисии или прахови частици. То е абсолютно безвредно”, увери г-жа Чавдарова.
Тя обяви още, че максималния допуск за използване на химически съединения в продуктите на „Рьофикс” е най-общо е до 4 %-та. Чавдарова допълни, че за част от продуктите на завода се използва винена киселина(б.р. готварския термин е лимонтозу), която при това се слага в супер минимални количества. Цистерните, които виждате пък превозват само минерални продукти – цимент, гипс и гасена вар.”
В заключение кметът заяви, че само времето ще покаже доколко днешната среща ще изиграе решаваща роля за облекчаване проблемите на хората в квартала около Хлебозавода.
„Инвеститорът получава един времеви толеранс. Смятам, че ако ангажиментите поети тук от управителя на „Рьофикс” бъдат изпълнени напрежението сред хората ще бъде туширано. Ако пък продължи това запрашаване значи сме си говорили празни приказки и всеки ще бъде свободен да предприема действия по своите вътрешни убеждения, както смята за правилно”, заяви кмета.
Пред живущите от квартала до Хлебозавода той обеща да не дава разрешително за строежа на нова инсталация в „Рьофикс”, докато не види изпълнени поетите днес ангажименти от страна на частния инвеститор.
След края на срещата представители на Инициативния комитет, придружавани от народният представител Даниела Малешкова, зам.-кметът инж. Явор Митев и управителя на „Рьофикс” Красимир Христов направиха вътрешен обход на завода за да видят отблизо моментната ситуация и взетите от последните дни мерки за допълнително оросяване на двора и трасетата.

Коментари