С впечатляващо шествие пазарджиклии отбелязаха 24-ти май

Пазарджик

от Димитър Комсийски 609 прегледа 0

Стотици се събраха по централния бул. "България" в Пазарджик, за да гледат тържественото шествие по случай 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

Празничната програма започна точно в 10:30ч., когато от читалище "Виделина" в посока паметника на светите братя Кирил и Методий поеха деца, ученици и преподаватели от почти всички учебни заведения в града, бивши учители и културни дейци, предвождани от мажоретките на Общинския детски комплекс, кмета на Пазарджик Тодор Попов, народният представител Десислава Тодорова, началничката на Регионалния инспекторат Валентина Кайтазова, както и много общински ръководители и представители на Областната управа.

Десетки майки бяха довели невръстните си дечица пред сградата на общината, обяснявайки им какъв празник е днес. Накипрени в най-хубавите си тоалети, малчуганите размахваха в ръка български знаменца и гербове с ликовете на Кирил и Методий.

Шествието премина бул. "България", предвождано от мажоретките на Общинския детски комплекс. Малките танцьорки с помпони, облечени в чудни костюмчета, маршируваха в ритъм по целия път, умилявайки публиката със своето изпълнение. Детските градини бяха представени от групите и учителките, като всяко учебно заведение беше за празника със своята индивидуална униформа. Многобройната колона от хора продължи до паметника "Св. св. Кирил и Методий", където детски хор поздрави присъстващите с тематични песни за 24 май. Малки и големи, граждани и общественици оставиха цветя пред създателите на славянската писменост и се поклониха пред святото им дело.

Коментари