Седем от десет проби в Пазарджик са с грип "Ямагата"

Щамът е от тип В, за пръв път върлува в региона. Не е по-опасен от другите, казват експерти

Пазарджик

от Дора Цветкова 3966 прегледа 0

Седем от десет проби в Пазарджик са с грип "Ямагата"

Имаме доказан грип в Пазарджишко, съобщи за „Пазарджишка Марица“ д-р Магдалена Станева, началник на отдел „Надзор на заразните болести“ в РЗИ. Седем от десетте изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория проби са дали положителен резултат.

Изолираният в тях вирус е тип В. Щамъте известен с името „Ямагата“ и се открива за пръв път в нашия регион. Явно присъствието му е било изненада и за водещите здравни експерти и институции - не е включен в противогрипните ваксини, разработени според очакваните за годината бацили.

Д-р Станева казва, че „Ямагата“ не нито по-опасен, нито по-лек от разновидностите в група А. Не се отличава с тежко преболедуване, каквото е характерно за свинския грип. Добре се повлиява при лечение с два от трите предлагани в аптеките противовирусни медикамента. Назначаването на подходящия обаче трябва да бъде преценено от лекар.

Интересен факт е, че само в Пазарджишко засега върлува въпросният щам. От Националната референтна лаборатория са съобщили, че до момента в България има един пациент с „Хонконг“, няколко със свински грип и седемте от Пазарджишко с „Ямагата“.

Получените до днес данни от РЗИ показват завишаване на заболеваемостта, но не рязко. В петък миналата седмица са засечени 43 пациенти с остри респираторни болести, в понеделник – 51. Увеличението за първи работен ден от седмицата обаче е обяснимо и с това, че в събота и неделя много от хората са изчаквали и не са търсили дежурни лекари.

Припомняме, че в понеделник Регионалният пандемичен комитет реши засега да не бъде обявявана грипна епидемия. Представените тогава данни от училища, градини и лечебни заведения показваха висока заболеваемост, но не с епидемични измерения. Утре предстои следващо заседание по темата.

Коментари