Шведска тройка по македонски

Сидеров атакува Симеонов, но се цели в Каракачанов

Коментари

от Марица вест. 96 прегледа 0

Шведска тройка по македонски

Успокояването на страстите в управляващата коалиция след министерските рокади от началото на месеца се оказа измамно. Конфликтите в малката коалиция ескалираха с още по-голяма сила вчера. Както се казва в онзи виц за шведската тройка по македонски, когато двама се любят, третият е заклан и лежи под леглото. Дали някой от тримата лидери ще изхвърчи от властовия креват, засега е трудно да се предвиди. По-скоро всеки ще прости различната ориентация (външнополитическа) на партньора в името на взаимния интерес.

Интензивната канонада на Волен Сидеров срещу Валери Симеонов е възобновена, но според запознати със стратегията на атакуващия целта му всъщност е третият съпредседател на "Патриотите" Красимир Каракачанов.

Повод за тлеещия скандал са предстоящите европейски избори. И по-специално планът на Сидеров да става евродепутат и да е водач на листата.

От няколко месеца насам той настоятелно подканя ВМРО и НФСБ да кажат дали "Обединени патриоти" ще се явяват заедно на евроизборите през май догодина. Официален отговор обаче няма. Сидеров вероятно се изнерви от чакане и реши да постави колегите си натясно, заявявайки се като потенциален лидер на нова голяма консервативна коалиция. За партньор в това си начинание той има не друг, а Николай Бареков - понастоящем евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти. Другият български евродепутат от тази група е зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, който според ВМРО се очертава като естествен водач на листата на "Патриотите".

Не такива са обаче сметките на Волен Сидеров.

"Ако се включа в тази листа, мисля, че трябва да бъда водач. Бареков ми отстъпи това право. С Джамбазки не съм говорил", посочва той в изявление, качено на фейсбук страницата си в понеделник. И вероятно има право. По време на форума на европейските консерватори, проведено в София миналата седмица, бе представено проучване, направено от Института за модерна политика на президентския съветник Борислав Цеков. То определя Сидеров като най-разпознаваемия консервативен политик в България. Същото проучване даде основание на евродепутата и бивш водещ във финансираната от КТБ телевизия ТВ 7 Николай Бареков да обяви, че Сидеров "може и трябва да оглави" голяма консервативна коалиция на европейските избори.

Към момента единствената листа, която има възможност да води Сидеров, е обща на неслучил се все още проект с Бареков. Защото коалиционните му партньори в "Обединени патриоти" (ОП) изобщо не са на мнение, че той трябва да бъде водач. ВМРО смята така по разбираеми причини - Ангел Джамбазки в момента е единственият евродепутат на ОП, попаднал в Брюксел именно заради Бареков, с когото ВМРО се яви в коалиция на евроизборите преди четири години, докато партията на т.нар. журналист е била финансирана от ексбанкера Цветан Василев. Въпреки това дружбата между Бареков и ВМРО е отдавна забравена и партията на Красимир Каракачанов не иска да има нищо общо с него. Ето защо те смятат, че трябва да се явят в "патриотичен" формат със или без Сидеров. Нещото, от което ВМРО няма да направи отстъпка, е водач на общата листа за евровота да бъде Джамбазки. Източници на Mediapool потвърждават, че НФСБ на Валери Симеонов също защитава тази позиция.

Коментари