Сигнал: Участници от сбиването в кв. „Запад“ – бити и в полицията

Да подадат жалба, който е виновен, ще си понесе отговорността, заявиха от дирекцията на полицията

Градът

от Дора Цветкова 2468 прегледа 0

Сигнал: Участници от сбиването в кв. „Запад“ – бити и в полицията

Младежи от сбиването на 3 август в кв. „Запад“ са били бити и в полицията, след като били задържани за 24 часа на 8 срещу 9 август, твърди майката на един от тях – Анка Димитрова. Тя твърди, че момчетата били готови да си признаят всичко и дори разказали, че това не е бил побой от роми над българи, а всичко е станало заради бас и прегърнато чуждо гадже. Униформените обаче не им дали възможност да говорят, а започнали да ги бият, по думите им. По-късно разказали, че се включила и полицайка, която понеже била дребничка и не можела почти нищо да им направи, ги драскала с нокти. От това са и единствените видими следи, казва още Димитрова.


И нашите деца са виновни, и другите са виновни за скандала, признава жената. Ако само ги бяха задържали за 24 часа, ако ги бяха глобили, нямаше да протестирам – нека си понесат наказанието и да не правят повече така. Но полицията не бива да е хотел на ужасите, нито касапница! Ако това бяха техните деца, така ли щяха да удрят?!


Както „Пазарджишка Марица“ писа, скандалът между двете групи тръгнал, след като момче от едната се хванал на бас с представител на групата, че ще прегърне пред всички приятелката му и го направил. Ядосаният кавалер бил само с един свой приятел, затова повикал подкрепление – още петима, всички от Мокрище, обясни Анка. Станало меле, което първоначално бе обявено в социалните мрежи като побой на роми над български деца, но после фактите се оказаха различни.


Арестуваните на 8 август били Лилиян (Лео) – син на Димитрова, Петьо и Димитър, съответно на 20, 17 и 15 години. Те били прибрани, след като майката на друго момче – Илия, подала жалба в полицията. Били освободени на 9 август около 12,30 часа. Анка е публикувала във Фейсбук и заповедта за задържане, от която се виждат имената на един от инспекторите – Руси Темелков.


Ако някой има забележки към работата на полицията, нека си подаде официално жалба до директора на дирекцията комисар Йордан Рогачев, заяви в отговор на обвиненията говорителят на ведомството Мирослав Стоянов. Хората имат право също така да се жалват и до МВР, и лично до министъра на вътрешните работи. Ако го направят, ще бъде назначена проверка. Установи ли се вина у полицаите, те ще бъдат наказани. Но нека и хората да знаят, че също носят своята отговорност за неверни твърдения, това е форма на клевета. Затова отново казвам - общуването между гражданите и полицията не бива да става чрез медиите или Фейсбук, редно е да е директно. Иначе нито реакцията ни може да е своевременна, нито адекватна. Друга възможност е да се оплачат в приемния ден на директора – всеки вторник.


Стоянов припомни, че точно във Фейсбук скандалът бе съобщен първоначално като побой на етническа основа. По-късно се разбра, че първоначалното спречкване за момиче е било между българи, а роми са били повикани от двама засегнати за подкрепление. Вместо да се изкривява информацията по този начин, той посъветва хората да потърсят контакт с дирекцията. Според говорителя колегите му дори ходили по къщите и домовете на участниците в скандала, за да им разясняват, че имат право да се жалват.

Предисторията може да научите от предишните ни публикации ТУК и ТУК.

Коментари