Силни магнитни бури - пазете се

Здраве

от Дора Цветкова 1215 прегледа 0

Силни магнитни бури - пазете се

Автор: Екип на Марица


В петък вечер Земята бе обхваната от магнитни бури. Към момента те са леки, но се очаква в следващите няколко дни да станат по-силни, съобщиха от Центъра за прогнози на космическото време на Националното управление за океанология и атмосферни изследвания в САЩ.

Индексът на геомагнитни смущения е достигнал 5, а всяка по-висока стойност се определя като силна магнитна буря, съобщава РИА Новости, цитирана от Стандарт.

Причина за смущенията най-вероятно е т. нар. „Птица на Слънцето“. Това е следа в слънчевата корона с причудлива форма, появила се на видимата страна на звездата миналата седмица.

Подобни области от Слънцето имат отворено магнитно поле. От там започва високоскоростният слънчев вятър – потокът от заредени частици с много висока скорост, значително надвишаваща обикновената за „спокоен слънчев вятър“ от 400 километра в секунда.

Руската обсерватория за рентгенова астрономия също потвърди предстоящите магнитни бури. От там е дошло и ново предположение за процесите на Слънцето – рентгеново избухване от клас М3. Това втората по сила категория в слънчевите изригвания.

Именно такова изригване е било регистрирано в петък в 21 часа българско време. Ако е насочено към Земята, след ден-два в земната магнитосфера могат да се получат смущения.

Магнитните бури се чувстват най-силно от по-възрастните хора и тези, страдащи от сърдечно-съдови, неврологични и храносмилателни заболявания. Влиянието на магнитните бури може да бъде намалено със спорт и витаминозна храна.

Магнитите бури, наричани от учените смущение на геомагнитния фон на Земята, са резултат от мощно изригване на плазма от Слънцето, последвано от отделяне на огромно количество енергия под формата на светлина, топлина и електромагнитни вълни.

Потокът се движи със скорост 400-1000 км/с, и достига до Земята след един-два дни след слънчевото изригване. В момента, в който тази енергия достигне до магнитното поле на Земята, настъпват смущения както в радиовръзката, така и в живите организми.

Влиянието на магнитните бури бива сравнявано с ефекта от силно физическо натоварване, което се отразява сравнително добре от здравите хора, но не се понася толкова лесно на хората, страдащи от здравословни проблеми.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето.

Магнитните бури нарушават не само кръвообръщенеито, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изригвания – промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци.

Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните.

Магнитните бури влияят негативно и върху съня, апетита, концентрацията. Недоспиването, разсеяността, забавените реакции, умората и липсата на достатъчно енергия пък увеличават риска от ПТП-та. /Марица.бг