Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси идват в Пазарджик

Образование

от Теодора Димитрова 1356 прегледа 0

Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси ще дойдат в Пазарджик и ще гостуват на Профилирана гимназия „Иван Аксаков”. Екс-министър председателят и цар на България и бившият външен министър ще се включат в символичното преподписване на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.

Двамата са приели поканата на младшите посланици на Европейския парламент от гимназията, които са подготвили за тях и специална програма. Гостите ще посетят единствената в област Пазарджик Ученическа музейна сбирка, ще видят табло с основни човешки права, Коридор Европа и зала „Европа” в учебното заведение. Предвидено е и да разговарят на чаша чай с колектива на „Аксаков”.

Гости на инициативата ще бъдат областният управител на област Пазарджик Стефан Мирев, кметът Тодор Попов, началникът на образователния инспекторат Валя Кайтазова, директори на училища и ученици от града.

Договорът от Люксембург, подписан на 25 април 2005 година, вече е преписан от младшите посланици на ЕП и ще бъде преподписан в Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков” – Пазарджик, заедно със Симеон Сакскобургготски и Соломон Паси.

Инициативата е част от Програмата „Училище посланик на Европейския парламент” на Информационното бюро на ЕП в България. През септември Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков” бе избрана сред 140 училища от цялата страната и стана едно от 30-те Училища посланици на Европейския парламент в България.

Учениците младши посланици от училището са избрани от съучениците си чрез преки ученически избори, по правилата на Изборния кодекс. Проведените до момента инициативи и разяснителни кампании от учениците наредиха гимназията в топ четири на училищата посланици на ЕП в страната към момента, след изготвените междинни оценки на изпълнението на дейностите по Програмата.

Коментари