Синоптици: Чакат ни нови порои и наводнения

България

от Марица вест. 867 прегледа 0

Ситуацията след потопа в Пловдив се нормализира, но ни чакат нови порои, предупреждават синоптиците

Още преди седмица предупредихме, че настъпва един грозен период от петък до петък и наистина това време ще продължи до четвъртък включително. Това каза климатологът проф. Георги Рачев пред Нова телевизия.

„Няма студени и топли фронтове. Над България е сравнително ниско атмосферното налягане със студ във височина, което дава възможност на купесто-дъждовните облаци. Те бяха брутални вчера между Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, където нанесоха големи щети. Пострадаха много и Ботевград и Велико Търново. В Пловдив валежите достигнаха над 100 л/кв.м, т.е. в продължение на 6-7 часа се изваля месечната норма за областта”, обясни той.

„До четвъртък е напълно възможно отново да има наводнения”, каза още проф. Рачев.

Климатологът обясни, че е възможно да се вдигнат нивата на реките в цяла Тракия. „Това е голямата опасност, защото в Тракия от петък до днес сутринта на много места валежите са сумарно над 200 л/кв.м. Това са за два дни три пъти месечната норма за валежи. Всичко това се отводнява в Марица. Службите, които са отговорни, е хубаво да го правят денонощно, за да не се окажат хората неподготвени. Отново ще бъдат съсредоточени валежите – за малко време, големи количества”, каза още проф. Рачев.

По думите му, до четвъртък тези проблеми ще продължат. „От четвъртък ни почаква едно успокояване на времето. Не че няма да вали. От петък събота и неделя – по спокойно време и доста по-топло. След което ни очаква един период типично лятно време – сутрин слънце, следобед гръмотевици. До обед ще бъде много хубаво времето, както беше и през последните дни“, обясни климатологът.

„За море става, защото в момента водата вече е над 20 градуса. За море ще става от средата на месеца при всички положения“, каза ще той.

„По нашето Черноморие се очаква да бъде по-сухо и по-невалежно“, прогнозира климатологът.

Коментари


Да изчистят максимално бързо шахтите, особено в наводнените райони, че дяволите ще ги вземат. Неизчистените шахти от хоня ден са причина за наводнението вчера., това е повече от ясно. А ще се извиняват с невъзможни валежи.

Аре стига сте лъготили за валежи от 100 л/кв.м. Знаете ли какво би станало, ако наистина валежите бяха такива? Некадърността е по-страшна от всичко. Защо пред блока ни онзи ден имаше езеро, а вчера не се събра дори гьол, въпреки поройния дъжд? Защото общото количество вода беше по-малко и разтегнато в по-дълго време.

докато шайката е на власт, ще има нови потопи след нея. Където са пипнали, трева не никне. Какъв е този новоремонтиран подлез на "Гладстон", който се напълни от първия по-голям дъжд? Пловдив не е в Сахара и е нормално да валят дъждове, понякога и по-силни. Щото ако сега беше направен подлезът под гарата, щеше да се напълни с вода догоре, като резервоар за вода, а не като пътна инфраструктура. Некадърност, наглост, лакомия ни доведоха до това положение.