Скандална задача за 1.клас разгневи родителите

Панталонките на момченцето струват 10 лв., колко струва роклята му?

България

от Александра Мусиевска 786 прегледа 0

Скандална задача за 1.клас разгневи родителите

Скандална задача по математика за 1. клас взриви родителите във фейсбук. Заданието гласи: "Панталонките на момченцето струват 10 лева, а блузката му е с 20 лева по-скъпа. Колко струва роклята му?".

Задачката е автентична и е в в помагалото "Курс по математика за 1 клас" на издателство "Сънрей". На корицата на помагалото пише "Одобрен от МОН" и "По най-новата програма на МОН", а годината на издаване е настоящата 2018, пише Пик.

Авторката на книгата Боря Милкоева коментира, че грешните бройки от изданието моментално ще бъдат коригирани и тиражите ще бъдат пуснати с поправка. "Това е обикновена грешка от преумора, понеже работим денонощно, понякога и през нощта колегите редактират и коригират. Досега не сме имали такива проблеми от толкова години и помагалата ни по математика са най-добрите и са харесвани и от учители, и от деца, и от родители. Аз съм автор на изданието и гарантирам, че задачата не е такава - трябваше да пише колко струват двете дрешки. Не знам кой е написал за роклята, вероятно някой колега редактор или коректор от преумора. Ще проверя и ще има последствия, а бройките ще бъдат коригирани", заяви Милкоева.

Министерството не е одобрявало това помагало, коментира за Канал 3 зам.-министърът на образованието Денича Сачева. Тя обясни, че МОН е одобрило проект на същия авторски колектив през 2011 г., но за издателство "Вега 74".

Това помагало на издателство "Сънрей" не е одобрявано от МОН, некоректно е обявено така, поясни Сачева

Коментари