Славянски майстори на мандолината си дават среща

Формация "Елена Генова" и руският ансамбъл "Субботея" ще свирят безплатно за пазарджиклии

Култура

от Екип Марица 465 прегледа 0

Славянски майстори на мандолината си дават среща

Борислав НАУМОВ

Илия Митрев е художествен ръководител на мандолинна формация "Елена Генова" - Пазарджик, която е лауреат на много наши и международни конкурси. Освен това е учител по музика, преподавател по китара и мандолина, аранжор, диригент. Животът му е неразривно свързан с музиката. Предал е любовта си към нея на стотици свои ученици, много от които вече са музиканти, печелили награди.  

- Как се роди идеята за тази първа по рода си Славянска среща на мандолината?   

- Идеята за предстоящата Славянска среща на мандолината е наша, на формация "Елена Генова", и се роди по време на тазгодишния музикален конкурс "Утринна звезда" в курорта Свети Влас. Решихме да опитаме да организираме нещо по-различно от това, което правим всяка година - домакинство на ежегодния международен мандолинен фестивал с участието на всички оркестри от България - от Пазарджик, София, Благоевград, Петрич, Сандански. Но по различни причини през тази година фестивалът не можа да се случи и тогава се роди идеята за една Славянска среща на мандолината. Свързахме се с представители на руския ансамбъл "Субботея" от Железногорск, Курска област, и буквално ги изненадахме с поканата си.

- Може би сте изненадали и кмета на Пазарджик Тодор Попов, ако сте го поставили пред свършен факт?

- Истината е, че първо получихме съгласието и подкрепата на кмета Тодор Попов за провеждането на тази музикална среща. Без подкрепата на общината надали бихме могли да осъществяваме своите инициативи, както и да участваме в толкова много конкурси. Така че и този път всичко мина по реда си, преди да отправим официална покана към музикантите от Железногорск.

- Това, че сте ги изненадали с поканата си за гостуване в България, означава ли, че сте ги сварили неподготвени? Все пак публиката в Пазарджик е доста разглезена откъм изпълнения на добри мандолинни формации?

- Изненадани не означава хванати в слаба форма. Знаем, че в "Субботея" се готвят много усърдно за гастрола си в Пазарджик и в последно време са имали четири концерта в Русия - така да се каже, като репетиция за представянето им на българска сцена. Този ансамбъл е създаден още през 1980 година и се ръководи от Сергей Шапошников. В репертоара си музикантите имат всякакви произведения - класически, руски, а също и от руския фолклор. Те са лауреати на доста общоруски фестивали, не е като да нямат награди. Музикантите от "Субботея" свирят на познатата и у нас балалайка, както и на домра - инструмент с кръгло тяло и три или четири струни, използван в Русия, Белорус, Украйна. Все пак и двата инструмента имат родство с мандолината.

- И кога се очаква да пристигнат в България? Нали няма да ги закарате от летището направо в концертната ни зала?

- Музикантите от "Субботея" пристигат днес и ние наистина ще ги посрещнем на летището в София, за да ги доведем и настаним в Пазарджик. Но още в събота по обяд ще ги качим на сцена - на "Тортата" или в лапидариума на Историческия музей, ако позволява времето, или на сцената на Младежкия дом, ако се сбъднат прогнозите за дъждовни и студени събота и неделя. Ще е хубаво "Субботея" да имат този първи контакт с пазарджишката публика в една по-неформална обстановка, каквато предлага градският площад или лапидариумът на музея. За следващите дни сме подготвили на гостите си една програма, с която надявам се ще успеем да ги изненадаме приятно и да им покажем доста неща от нашия край и от България.

- Нека уточним - концертът Славянска среща на мандолината е чак на 9 октомври, нали?

- Да, тази наша среща на формации от градове на хиляди километри един от друг ще е на 9 октомври и ще се състои на сцената на зала "Маестро Георги Атанасов", която диригентът на нашия симфоничен оркестър Георги Паликаров любезно ни предостави за предстоящия концерт.

- Свикнали сме да виждаме по време на мандолинно-китарните фестивали в Пазарджик поне по едно общо изпълнение на сборна формация, което обикновено дирижирате вие и е нещо като награда за публиката. Планирате ли общо изпълнение с музикантите от "Субботея" на нещо популярно, например на Валс №2 от Шостакович?

- Не, подобно изпълнение все пак изисква доста сериозна подготовка, предварителна уговорка, уточняване на аранжимента, общи репетиции. Просто нямахме време да направим всичко това, но пък поработихме много сериозно върху програмата, която формация "Елена Генова" ще представи пред публиката на 9 октомври. В нея ще има всякаква музика - класически пиеси от европейската музика, някои неща от италиански композитори, от български, естествено и нещо руско като поздрав за гостите от Железногорск. Те от своя страна ще изпълнят една изцяло руска програма. Заложили са на техни класици, а също и на познати парчета от фолклора, от популярната част на гамата.

И нещо много важно - концертът ни ще е с вход свободен - така както пазарджишката публика е свикнала да влиза на симфоничните концерти всеки четвъртък.

Коментари