След храма поп заключи и камбанарията в Росен

Ако стане пожар, докато намерим ключа, ще изгори селото, гневят се миряни

Регион

от Дора Цветкова 599 прегледа 0

След като заключи църквата „Свето Вознесение Господне“ в Росен, местният поп Стоян Томов е ударил катинара и на камбанарията. За това ни сигнализираха жители на селото, които след тази постъпка са по-възмутени от всякога от така наречения си духовен водач.

Припомняме, че само преди броени дни хората потърсиха съдействие от „Пазарджишка Марица“ с надеждата да им бъде даден достъп до заключения от отчето храм, който именно за това е построен – да има къде вярващите да се помолят и да палят свещици. Тогава отец Стоян отказа коментар за разразилото се недоволство срещу него и отсече: „Не е работа на хората да се бъркат в черковните дела!“. От Архиерейското наместничество пък обясниха, че попът е МОЛ, отговаря за църквата и сам решава как да постъпи.

Нещо повече – явно е останал недоволен, че миряните имат достъп поне до камбанарията - метална конструкция извън сградата на църквата, с която могат да сигнализират за поредния починал човек, както и за спешни случаи – например – пожар. Днес кметът на селото Васил Рангелов с изненада заварил и камбанарията заключена с катинар. Висящото от камбаната метално въже било омотано около метална релса и закопчано с катанеца. А местните не са уведомени къде има ключ.

При пожар хората от години си знаят – първият видял огъня отива и бие тревога с камбаната. Другите грабват кой лопата, кой тупалка, кой нещо друго и се събират, за да помагат за гасенето. По-бърз и ефективен начин за известяване няма, дори във века на технологиите.

Ако сега се запали нещо, докато търсим у кого е ключът, докато той го открие, докато се върнем до камбанарията, докато съберем доброволци – селото ще е изгоряло! – коментира кметът. Този инат за никого няма да е от полза, а може да доведе и до наистина големи вреди!

Повече за скандалния спор между миряни и отец Стоян четете идната седмица във вестник „Пазарджишка Марица“. Още по темата може да научите ТУК.

Коментари