Спрете детската истерия само с един прост въпрос

Лайфстайл

от Екип Марица 12745 прегледа 0

Детето може да се успокои по-лесно, отколкото очаквате

Метод, с който ще успеете да предотвратите детската истерия за секунди, препоръчват специалисти. Няма значение какво се е случило - дали се е счупила любимата му играчка, или мама му е забранила да изяде поредния бонбон. Каквато и да е причината, не губете време в дълги родителски тиради, които детето ви няма да чуе. Вместо това спокойно и доброжелателно му задайте правилния въпрос.

Да допуснем, че детето ви е разстроено, защото приятелчето му не си дава играчките. Не трябва да чакате ситуацията да излезе извън контрол. Веднага го попитайте: "Какъв проблем е това - голям, малък или среден?". А след отговора, който получите, му предложете заедно да помислите как да поправите неприятната ситуация. Може би ще се наложи да вземе друга играчка? Или да предложи на приятелчето си да играят заедно? Вариантите са много!

Според детските психолози има три причини, поради които този прост въпрос действа успокояващо на децата. На първо място, така детето вижда, че приемате и уважавате чувствата му. Освен това въпросът му позволява да спре, да се замисли и правилно да прецени всяка една ситуация. И на трето място, задавайки подобен въпрос, родителите предлагат на децата си да разберат как да решат проблема, който ги разстройва толкова много.

Задавайки въпроси и разговаряйки спокойно с детето, ще си спестите много време и ще спечелите доверието му.

Източник jenata.blitz.bg

Коментари