Стефан Балабанов: Ще преборим ало-измамите, когато всички се ангажираме

Поръчителите се изнасят в съседни страни полицията търси съдействие от техните служби

Интервю

от Елина Петкова 132 прегледа 0

Стефан Балабанов: Ще преборим ало-измамите, когато всички се ангажираме

Визитка: Зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов е роден в Пещера през 1962 г. Завършил е Университета за национално и световно стопанство, специалност „Външна търговия и международно право“; както и магистратура „Икономика на отбраната и сигурността“, също в УНСС.

От 10 май 2017 г. е заместник-министър на вътрешните работи в правителството на Бойко Борисов. Голяма част откариерата е преминала в структурите на МВР, от 2003 до 2007 г. е посланик на страната ни в Украйна.

Стефан Балабанов бе сред гостите за церемонията по изпращането на поредния завършил випуск в Центъра за специализирана подготовка на полицаи в Пазарджик, където отгоори на журналистически въпроси.

-Г-н Балабанов, отново зачестяват телефонните измами. Какво се прави за предатвратяването на тези престъпления?

-Първо искам да кажа, че през миналата годиа са заловени 280 участници в такива престъпни схеми. А това на фора на други европейски страни е добър показател. Ще ви дам един пример с провинция Бавария в Германия. През 2017 годинаа там са извършени 3 600 телефонни и компютърни измами. От тях немската полиция е разкрила само 4 случая. И това го казвам неслучайно, защото в публичното пространство, в медиите, пък и някои обществени организации непрекъснато се опитват да принизяват труда на МВР и да ни убеждават колко е „зле“ положението в България. С това въобще не сам съгласен!

Телефонните измами ще спрат, когато с проблема се ангажира цялото общество, а не само полицията. З целта през миналата година са проведени хиляди срещи с хора от пенсионерски клубове, с кметски администрации, с неправителствени организации. Дори електроразпределителните дружества по идея на МВР започнаха да изписват във фактурите за суми най-отгоре и с червени букви: „Не давайте пари на непознати, това вероятно е телефонна измама!“. Това го направихме, за да заострим вниманието на възрастните, да им се набие на очи това предупреждение, когато плащат и проверяват сметките си. Въобще, МВР се опитва да въведе най-разнообразни форми на превенция срещу тази престъпност. Но отново подчертавам – тя ще бъде поставена в нормални граници или преустановена, когато всички се ангажират с проблема.

-До момента обаче са залавяни основно посредници. А поръчителите?

-Не е вярно! Залавяни са и поръчители. Но в последните около година и половина главнит организатори на тези престъпни групи се изнесоха в съседни на България страни – Румъния, Сърбия, Гърция. Това затрудни работата ни, но се надявам с помощта на партньорски организации в тези държави да постигнем по-добри резултати.

Надявам се и на законозателни промени с по-тежки наказания за тези престъпления, защото измамниците умело използват най-уязвимите групи – възрастните хора, а вече и деца, за съжаление. Правим доста срещу тази новопоявила се престъпна дейност, допреди няколко години тя не беше характерна за България.

-Изпробван ли е вариант посредникът да заведе полицията и криминалистите при поръчителя или поръчителите, за да не изглежда, че само „бушоните“ горят?

-Използват се различни способи за борба с този проблем. С цел подобряване разкриваемостта на тези престъпления ние по-миналата година създадохме специален център за противодействие на телефонните измами, който се намира в Главна дирекция „Национална полиция“. Той е в координация с партньорските ни служби в страните около България, както и с областните дирекции на МВР. Не сме спирали да търсим нови варианти. Сигурно има още какво да се направи, но пак казвам – добре е всеки вкъщи да разговаря по темата с възрастните си близки. Деца, внуци, роднини – нека обясняват, за да предпазват бъдещи жертви, да се предотвратяват следващи успешни опити. Ние сами няма как да се преборим.

Коментари