Строеж на компостираща инсталация започна край Септември

Само при нас такса смет ще бъде непроменена, обяви кметът Марин Рачев

Регион

от Димитър Комсийски 638 прегледа 0

Първа копка по проекта за изграждане на Инсталация за преработка на разделно събрани зелени и строителни отпадъци, която да обслужва населените места от община Септември беше направена днес.

Тя ще бъде изградена върху пустеещи земи зад бившия завод за стоманени тръби.

На мероприятието присъстваха кметът на Община Септември Марин Рачев и част от екипът му, шефът на местния Общинския съвет Кирил Тодорин, представители на финансиращият орган, както и на строителите в лицето на инж. Иван Делчев.

Сред гостите беше и зам.-кметът на Пазарджик Петър Петров.

След като отец Кирил отслужи водосвет и благослови старта на строителните работи по изграждане на инсталацията, кметът Марин Рачев още веднъж направи някои важни уточнения относно проекта и плюсовете от неговото реализиране.

„За сетен път дебело подчертавам, че тук завод за отпадъци няма да се прави, каквито внушения дежурните наши „доброжелатели” се опитваха да тиражират сред хората.

На това място ще се изгради площадка със съответните инсталации, чрез които ще се преработват само и единствено биоразградими, разделно събрани отпадъци по механичен път, без химии, без каквито и да било вредни емисии. Става въпрос за трева, листна маса, клони, строителни отпадъци т.н.

На това място зад мен ще има машини за раздробяване на клони и дребен дървен материал до продукт, за производство на пелети и съоръжения, за превръщане на тревната и листна маса в биотор(компост).

Строителните отпадъци като бетон, тухли, камъни и т.н. изхвърляни от домакинствата след ремонтни дейности ще се преработват на площадката, посредством трошачки и пресевни инсталации, които да ги претрошават до материал годен за настилане на улици, пътища, както и за обратни насипи на основи на строежи и др.

Тази инвестиция на община Септември освен, че ще допринесе за отварянето на нови работни места, ще генерира и приходи от продажбата на инертните материали, торфа и дървения чипс, от които ще се покрие голяма част от таксата, която вече се заплаща в новоизграденото пазарджишко депо, където от началото на 2018 г. сме длъжни да караме боклука.

През изминалата година всеки докаран от нашата община камион в новоизграденото депо до село Алеко Константиново, който бе натоварен с листна маса, храсталаци, дървесна растителност или строителни отпадъци, се таксуваше наравно с битовия.

Именно поради тази причина останалите общини решиха да увеличат таксата за ТБО, тъй като тя се формира на базата на количеството, което влиза през кантара на депото край Пазарджик.

Ако не бяхме одобрени за тези инсталации сега, както по всички общини така и при нас трябваше да вдигнем таксата събирана от населението поне тройно или четворно.

В случая обаче тя ще остане непроменена”, подчерта пред присъстващите кметът Марин Рачев.

След това багер направи символично първата копка на бъдещата компостираща инсталация, чието изграждане ще стартира още от днес.

На територията на областта предстои изграждане на още две подобни инсталации.

Едната ще бъде край село Алеко и ще обслужва нуждите на Пазарджик, Пещера, Лесичово, Батак и Брацигово.

Другата ще бъде построена край село Дъбравите и ще бъде за нуждите на населените места от Беловско.

Общата стойност на проекта за трите инсталации е 19 милиона и 700 000 лева с ДДС.

Повече от половината от тези средства ще дойдат от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите са дофинансиране от републиканския бюджет.

Коментари