Съдят 120 "бедни" за злоупотреба с помощи

Събраха в черен списък длъжниците, привикват ги, щом се появят да искат винетка или пари за отопление

България

от Елица Кандева 478 прегледа 0

Съдят 120 "бедни" за злоупотреба с помощи

Дирекция „Социално подпомагане” в Пловдив е завела 120 изпълнителни дела срещу граждани, които са получавали неправомерно различни видове помощи, били са разобличени и е трябвало да възстановят парите, но не са внесли нито лев. Общата сума, която имат да дават на държавата, е около 50 000 лева, уточни юристът на ведомството Павлина Ставрева.

Част от тези длъжници са взели енергийни помощи, но не са ги използвали по предназначение.

Други първоначално са били правоимащи, но впоследствие обстоятелствата са се променили и те не са спазили задължителното изискване в срок от 1 месец да уведомят за това социалните служби. Някои са сключили брак и е било необходимо да се направи преизчисление на дохода им, като се вземат предвид и средствата, които внася в домакинството партньорът.

Има и родители, които са продължили да взимат детски добавки, въпреки че детето им е престанало да ходи на училище.В тези случаи, от една страна, семействата са си премълчали пред социалните. От друга, директорите също не са спазили ангажиментите си за известяване. Според действащата нормативна база те са длъжни още на петото отсъствие без оправдателна причина за текущия месец да подадат информацията в специална платформа, където се събира база-данни, обща за МОН и Агенцията за социално подпомагане. Един от най-драстичните такива казуси е на дете, отпаднало още през февруари миналата година. Социалните обаче научили за това 6 месеца по-късно от Регионалното управление по образование, когато се задейства механизмът за обходи, връщане и задържане в клас на отпадналите ученици с екипи, в които участват представители на различни институции. Семейството сега е длъжно да възстанови парите, които е взело през тези 6 месеца.

Задължение да възстановят сумите имат и тези, които са ползвали еднократната помощ от 250 лева за първолаче, ако то не е било редовно на занятия до края на цялата учебна година, предупредиха от „Социално подпомагане”.

Още за разкритията на социални служители вижте ТУК.

Коментари