Със 7184 души намаля населението на ЮЦР за година ВИДЕО

България

от ЯНИЦА МАРОВА 433 прегледа 0

Със 7 184 души е намаляло населението на Южен Централен Район (ЮЦР) за година. Районът включва областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Хасково. Единствено в Кърджали има прираст с около 2000 души. Това стана ясно по време на Регионалния съвет за развитие на ЮЦР, чийто председател е областният управител Здравко Димитров. По думите на Юлиян Моллов, секретар на съвета, по последни данни населението на региона е 1 410 248 души. Това представлява 20 на сто от всички българи и нарежда региона на второ място след Югозападния.

Същевременно делът на ранно напусналите образователната система намалява до 15.8 %, което е над средното за страната. Висшистите между 30 и 34 години в Пловдив са 26 на сто. За сравнение процентът за страната е 33 на сто. В следствие, на което и заетостта на населението на региона е под средното за държавата. Най-голям е делът на трудещите се в Пловдив, а най-малък в Кърджали.

409 000 от населението на Южен Централен Район пък са изложени на риск от бедност.


Коментари


Отива си българският народ. Изчезва. Защо? Какво не ни достига, ето магистрали имаме, завод до завод е видял премиерът, това значи работа. А двата милиона си стоят в чужбина.....