Тенденция: Роботи ни изяждат хляба

БГ работодатели съкращават работници заради автоматизация на производството

Бизнес зона

от Мария Петрова 1674 прегледа 0

Български работодатели, които са автоматизирали процесите на производство с помощта на роботи, предвиждат да намалят броя на наетите

Български работодатели, които са автоматизирали процесите на производство с помощта на роботи, предвиждат да намалят броя на наетите. Това сочи проучване на ManpowerGroup как ще повлияе автоматизацията върху ръста на работните места през следващите две години. В изследването са анкетирани 19 000 работодатели от 44 държави. Резултатите показват, че 87% от работодателите планират да увеличат или запазят броя на служителите си в резултат на автоматизацията. Само в България, Унгария, Чехия, Норвегия, Словакия и Румъния предвиждат съкращения. Причината е, че в работодателите от тези държави доминира недоверие в съществуващите на пазарите им технически умения. На практика в тези страни изкуственият интелект „ограбва“ професиите на човека.

Резултатите от изследването показват още, че търсенето на IТ умения расте съществено - 16% от компаниите очакват да увеличат броя на служителите в IТ отделите, което е пет пъти повече от тези, които предвиждат да ги намалят. Работодателите от сектор „Производство“ предвиждат най-големи промени в заетостта - 25% смятат да наемат повече хора през следващата година, докато 20% ще наемат по-малко. Очаква се растеж и на работните позиции, свързани с обслужването на клиенти, тъй като те изискват човешки умения като комуникация, водене на преговори, лидерство и умения за адаптация. Административните и офис позиции се свиват и се очаква броят на служителите да остане същият.

Според Джонас Прайсинг, председател и главен изпълнителен директор на ManpowerGroup, фокусът върху роботите, които елиминират работни места, отвлича вниманието от реалния проблем. Все повече роботи навлизат в работната сила, но това важи и за хората. Технологиите няма да си отидат и наша отговорност като лидери е да измислим как да интегрираме хора и машини. Необходимо е да надграждаме уменията на хората от западащи индустрии като текстилната и да ги подготвяме за позиции в сектори с висок растеж, включително киберсигурност, модерно производство и автономно каране. Ако се насочим към практически стъпки, които бързо и мащабно да разширят уменията на хората, организациите и индивидите наистина могат да станат приятели с машините, категоричен е Джонас Прайсинг.

Коментари