Тук си купих първия компютър. Сега не произвеждате нищо

Милер искаше да ви даде транзита на газа, но вие го отказахте, от което спечели Турция. И с какви ви се отблагодари ЕС за тази саможертва

Интервю

от Росен Саръмов 254 прегледа 0

Тук си купих първия компютър. Сега не произвеждате нищо

Михаил Викторович Изотов е главен редактор на руското списание VIP, което се издава в Курска област и вече има над 100 броя. В него представя големите личности, които се появяват на 500 километра южно от Москва. Михаил е собственик на изданието и твърди, че макар да е канен в различни партии, винаги е отказвал да се обвързва политически. През 1987 година идва да учи в българската академия за партийни и стопански кадри АОНСУ. Дисертацията му е на тема „Развитието на екологичната култура чрез вестник „Работническо дело”.

Росен Саръмов

-Г-н Изотов, по руските телевизии има толкова бурни спорове, че понякога двете страни са готови на физически сблъсък. Кой налага този начин на говорене?

-Журналистите провокират острия тон, за да е интересно. Ако всичко върви гладко, никой няма да гледа предаването. Когато гледаме спорове за Украйна и слушаме колко силно се карат, ние разбираме, че украинците трябва да защитават своите интереси, но става ясно и друго - на тях им плащат, за да ги защитават толкова бурно. Навярно това са организаторите от телевизията. Понякога, за да изразят позицията си, хората се нагорещяват толкова, че почти се стига до сблъсъци. Що се касае до здравомислещите руснаци, вие знаете, че има политика. А иначе - всеки руснак има роднини в Украйна.

-Както и ние в Македония.

-Точно така. Ние прекрасно разбираме, че трябва да поддържаме добрите си отношения. Политиците искат да налагат отрицателно отношение към Петро Порошенко, към лидерите в Киев, но не и към украинския народ.

-Не разбираме - имате 145 милиона души население и не можете да намерите един заместник на Путин, та се налага да променяте закона, за да остане той президент. Защо?

-Харесваме го! Той направи така, че Русия да си намери отново мястото в света. Следващият човек може да промени курса в опасна посока.

-Нали има управляваща партия „Единна Русия”, която има огромна членска маса. Толкова ли не можете да намерите един, който да продължи същия курс?

-Аз искам Путин да управлява и това е мое конституционно право. Никой не ми е плащал за това. Много хора искат той да остане, защото помним един друг президент, когото не обичахме. Беше като карикатура. Не искаме връщане към подобни образи.

-И все пак това е голям проблем - да не можете да изберете втори силен човек сред толкова много хора?

-Не, това е проблем за другите. За кого у нас е проблем? У всеки човек има избор - ти харесваш този лидер или друг. Като искаш, гласувай за Комунистическата партия, ако не за ЛДПР на Жириновски. Ето аз съм бивш комунист и са ми предлагали да вляза във всички партии. Аз казах, че не искам. Така, като журналист, мога да пиша каквото си поискам. 85 % от хората поддържат Путин и това не е изкуствено.

-И все пак нямате ли чувството, че след 20-30 години пак ще признаете, че сте сбъркали пътя?

-А вие не искате ли България да е силна? Русия е силна с Путин и затова искаме този път.

-Един американски политолог каза, че Русия не е нормална държава, а „гигантска корпорация”. Путин е генералният  директор. Съгласни ли сте?

-А Америка не е ли гигантска корпорация? А България? България също е една малка корпорация със своя шеф.

-След толкова години, какво още ви харесва у нас?

-Пътувах много в България и много ми допадна това, че имате много исторически паметници и ги пазите. Паметниците са велика сила! Ето онзи ден чествах 9 септември, защото го смятам за велик ден.

-За болшинството българи не е така - тогава само за месец са избити над 30 хиляди души.

-Това го разбирам. Но нека те попитам нещо - защо Русия предложи Южен поток? За да има добри отношения с България. За да може България да получи енергия и да печели от това.

-Европейският съюз постави ясно условие за да се диверсифицират доставките на газ - по тръбата на „Газпром” трябва да може да се прекарва и газ от други доставчици. „Газпром” отказа.

-Не е така. Аз имах среща с Алексей Милер и той каза: Имаше още една възможност да се върна с предложение. И се спрях. Разбираш ли в какво е работата? Русия искаше да даде транзита на газа на България, а сега се принуди да го даде на Турция. И с какви ви се отблагодари Европейският съюз за този отказ? 

-Има и друга обосновка. У нас има дългосрочни планове да сме все по-малко зависими от Русия по отношение на енергоресурсите. Южен поток щеше да убие в зародиш сондажите за газ в Черно море.

-Съгласен съм, че трябва да правите сондажи като румънците, но не виждам с какво щеше да попречи Южен поток.

-А какво ще кажете за шистовата революция, която в момента позамря заради ниските цени на нефта и газа. Осъзнавате ли, че това е само временно явление?

-Наясно ли си, че Южен поток не беше проект само за България. По него газ щяха да получават Сърбия, Унгария, Австрия... През 2019-а спираме транзита на газ през Украйна. Той щеше да минава през България и вие да вземате милиони за това. Не искате? Тогава ще е Ердоган и Турция.

-Ердоган е опасен и непредсказуем - може винаги да обърка нещо.

-Ердоган не е вечен. А за много десетилетия напред ще има Турски поток.

-Защо руската пропаганда продължава да повтаря, че откакто сме влезли в Европейския съюз, сме катастрофирали?

-Аз съм обикалял из България - тя е бедна. В сравнение с Франция, Швейцария... Виждам, че прекрасно развивате южните си градове около Черноморието. Но като минах през Северна България, като видях каква техника работи по полето, бях смаян. Почивах в Несебър и срещнах български турчин, който работи в хотел. Говори прекрасно руски и още 7 езика. Каза: Вземам 500 евро в продължение на 9 месеца, но работя от 6 сутринта до 9 вечерта без почивни дни. Как е възможно това?

-Нима няма такива безобразия и във вашия сектор на услугите?

-Няма! Имаме профсъюз - той изобщо няма да позволи това. Как е възможно някой да работи 9 месеца без почивен ден! У нас това е невъзможно!

-Колко ви е минималната заплата?

-10 000 рубли - 150 евро. Това е малка заплата. Цените ни са като при вас, с изключение на кафето - то е много евтино. И ето ви още един проблем - младежта ви може да ходи и да учи в Европа. И като се изучи, къде да отиде? Аз не съм чувал тук да има много големи заводи и да има места за инженери. В Северна България видях толкова съсипани предприятия.

-Това е процес в цяла Източна Европа. Предприятията работеха за СИВ с ниски стандарти за качество, които се оказаха неконкурентни на общия пазар. В Чехия имаше два завода за „Шкода”. Този за тежкото машиностроене банкрутира - автомобилният остана.

-Напълно си прав. И при нас загинаха хиляди предприятия. Но след 40 години, ако се запази тази политика, тук ще останат само турци и цигани. Не си ли съгласен?

-Не. Подобни статистики са доста хлъзгави. Помните ли как през 60-те години същите тези статистики доказваха, че през 1985 СССР ще надмине по БВП САЩ. Нищо подобно не се случи!

-Да но преди 30 години вие бяхте почти 9 милиона. А сега? 

-В Естония, Латвия, Румъния напусна много по-голям процент от населението.

-Прав си, но въпреки това, мен, руснакът ме боли душата за България. Българската младеж иска да отиде във Франция, Германия. Не знае руски - не им е интересен. А защо - това е личен капитал? Нашите млади хора сега избират къде да почиват - в Турция, Египет, България. Тук обслужването е по-лошо и те ходят в Турция. От Варна до София разстоянието е 500 километра, колкото от Курск до Москва. Толкова трябва да пътувам, за да си взема виза за България.

-Помните ли с хубаво 80-те години в България?

-Разбира се! Тук се научих да работя на компютър „Правец”. После се върнах в Русия и там имах такъв. И бях от малкото, които можеха да работят на компютър. Много бях горд с наученото тук!

Коментари