Турски предприемачи искат да работят с Пазарджишко

2.2 млрд са турските инвестиции в България, дано привлечем поне 10%, пожела губернаторът Стефан Мирев

Бизнес зона

от Дора Цветкова 1098 прегледа 0

Турски предприемачи искат да работят с Пазарджишко

 

Турска бизнес делегация посети Пазарджик, за да се срещне с представители на фирми и браншови организации. Форумът се проведе в Областната администрация. Сред гостите са генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани и съветникът на Турция за България Емрах Сазак.

С тях в града ни гостуват представители на българо-турската търговско индустриална камара, на турско-българския бизнес съвет към Съвета за външноикономически отношения на Турция и представители на търговски камари от различни региони на Република Турция. В разговорите участваха представители на организации на предприемачите от областта, Сдружението на частните хотелиери и ресторантьори, Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост, Областното представителство на Камарата на строителите в Пазарджик.

Целта беше обмяна на добри практики и поставяне началото на успешни бизнес партньорства. Представителите на турската делегация представиха всеки своя бизнес и заявиха желание да инвестират в Пазарджишка област, съобщи домакинът Стефан Мирев. Надявам се това да не е последна среща, а едно ново начало. За мен е важно да се създават условия за развитие на бизнеса, на икономиката, за разкриване на работни места. Само така можем да задържим младите хора тук.

Турция е инвестирала над 2,2 милиарда долара в България. Губернаторът си пожела Пазарджик да успее да привлече поне 10% от тези вложения. Началото вече е поставено с разкриването на нов център за хемодиализа (както „Пазарджишка Марица“ писа, той ще се помещава в бившия магазин „Явор“ на ул. „Цар Шишман“). Откриването му ще бъде идната година.

Още на първата ни среща с г-н Ергани в Пазарджик обсъдихме възможността да проведем съвместен форум с представители на турските и българските бизнес среди и се радвам, че я осъществихме, каза областният управител Стефан Мирев, като благодари на представителите на чуждата страна за старанието им да поддържат полезни контакти не само в областта на икономиката, но и в културата и туризма.

 

По думите на Хюсеин Ергани днес повече от 10 инвеститори са участвали в срещата – представители на машиностроенето, здравеопазването, минния сектор. Целта на гостуването им е търсене на възможности за нови вложения в страната ни, създаване на полезни контакти с местни колеги и развитие на бъдеща съвместна дейност. Връзките между България и Турция са изключително добри и се подобряват, особено в икономическите отношения, каза още Ергани.

Коментари